Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tappar inflytande i EU

Annons

  Året som gått har varit det viktigaste på länge för EU-samarbetet. Samtidigt har vi en handlingsförlamad regering som inte mäktar med att föra fram Sveriges röst i EU. Inget talar för att det kommande året blir mindre dramatiskt. Den riktning EU:s medlemsstater väljer här och nu är avgörande för EU:s och därmed också Sveriges framtid. Det är oroväckande att regeringen i dessa tider nedprioriterar EU-frågorna.

EU-samarbetet är satt på prov. De stora flyktingströmmarna har lett till splittring samtidigt som en av EU:s grundpelare den fria rörligheten är satt i gungning. Vi har blivit plågsamt påminda om att terrorism är ett gränsöverskridande problem. Den väpnade konflikten i Ukraina fortgår. Lägg därtill kravlistan på EU-reformer som Storbritanniens premiärminister har tillkännagivit. Om inte de övriga medlemsstaterna visar lyhördhet inför kraven är risken stor att Sverige går miste om sin kanske viktigaste EU-partner.

Dessa utmaningar kräver tydligt ledarskap. Ett ledarskap Sverige saknar i dag. Detta är särskilt tydligt i EU-frågorna. Regeringen är passiv och otydlig om vår tids avgörande frågor. Brister i regeringens hantering föranledde inte minst konstitutionsutskottets eniga kritik mot regeringen i våras.

Regeringen saknar idéer för hur Sverige ska påverka EU i den riktning som är bra för Sverige. I stället för att agera proaktivt för att få till ett jämnare flyktingmottagande i EU fortsätter Stefan Löfven att skylla uteblivna resultat på EU, trots att han själv sitter med vid förhandlingsbordet i Bryssel. Samtidigt har regeringen viftat bort Moderaternas krav på att använda EU-budgeten som piska och morot för att uppnå ett jämnare flyktingmottagande. Statsministern har hävdat att sådana krav är alltför tidigt väckta och att vi bör ge medlemsstaterna ytterligare några år på sig. Men det håller inte att bara passivt vänta och hoppas på att krisen ska lösa sig av sig självt.

Sverige är på väg att tappa den starka position i EU som Alliansregeringen byggde upp. Detta i en tid då behovet av tydligt svenskt politiskt ledarskap i EU är större än på mycket länge. Under det kommande året ska EU fatta långtgående och avgörande beslut med direkt inverkan på svenskarnas vardag. Då är det nödvändigt att vi har en regering som aktivt arbetar för ett reformerat EU, som bättre än i dag fokuserar på de områden som är verkligt viktiga och där det finns ett mervärde i att de hanteras på EU-nivån. Regeringen måste börja ta ansvar för svensk EU-politik. Annars riskerar Sverige att se sig överkört och att EU går i en för Sverige oönskad riktning.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare och riksdagsledamot Gävleborgs län

Ulrika Karlsson (M)

gruppledare, riksdagens EU-nämnd

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons