Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta bort näten och ryssjorna

Alla som på något sätt har erfarenhet av fiske efter gädda och abborre har de senaste åren märkt en dramatisk nedgång i bestånden efter gästrike- kusten.

Annons

Nu är det bara en sak som gäller och det är att bestånden så snabbt som möjligt måste ökas. Rejält. I det sammanhanget finns ingen plats för urskiljningslöst rovfiske med nät och ryssjor. Berörda myndigheter måste snarast utfärda förbud mot användning av dessa fasta redskap. Nu kan ju inte myndigheterna övervaka alla lek- och ståndplatser där redskapen placeras, så därför behöver man hjälp av allmänheten, som måste få befogenheter att ta bort nät och ryssjor ur vattnet. Det finns absolut inget försvar för att denna typ av fiske ska få fortsätta under rådande omständigheter. En del redskap är GE-märkta, som om det på något sätt skulle legalisera rovfisket. Om det på något sätt genererar en inkomst, så får man väl göra som näringslivet i övrigt, permitteras i lågkonjunktur och gå till a-kassan och få bidrag efter deklarerad inkomst.

Allmänheten har ett starkt intresse av att kustvattnet är levande. Och då är det inte bara sälar och skarvar som räknas. Och det är myndigheternas roll, i en demokrati, att verkställa allmänhetens vilja.

GHD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons