Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala om möjligheterna i stället!

Annons

I söndags var det parti-ledardebatt på tv.

”Alla kan inte bli akademiker” berättade Jan Björklund (FP) igen och igen och igen. Det stämmer. Men väldigt många fler kan. Att då ha motsatta fokus, som Björklund har, är för mig obegripligt.

En av de absolut största utmaningarna i Gävleborg är att fler ska välja studier.

Det finns i veckan 536 jobb som annonseras på Arbetsförmedlingens hemsida gällande Gävleborg. Jag rullar snabbt igenom. Olika sorters pedagoger, ingenjörer, sjuksköterskor med olika inriktningar och matlagningskunniga bland annat. Jobb som inte påpekar att färdig gymnasieutbildning krävs som lägst är diverse säljjobb.

Vi vet att bland arbetslösa är det stark överrepresentation av människor som inte gått klart gymnasiet. Därför är det givetvis viktigt att 1) se till att alla som är unga klarar sin skolgång, 2) ge de som inte har gymnasieexamen en andra chans. Den nuvarande regeringen avser att göra just det.

Man kan enkelt säga att ju mer man pluggat desto mindre är risken för att bli arbetslös. Ja, det finns arbetslösa som har pluggat mycket också, men nu pratar vi de statistiska sambanden.

Att mata invånarna i Gävleborg med budskapet att alla inte kan bli akademiker är helt galet. Snacka om potentialen i stället. Tala om möjligheterna!

Just i vårt län är det snarare så att det borde finnas extra många som vågar ta steget mot högre studier. Siffrorna (SCB 2014) för hur många som har minst tre år eftergymnasial utbildning visar på följande för länet. Män i Gävleborg, 12 procent mot landets genomsnitt på 20 procent. Kvinnor i länet 23 procent mot landets snitt på 29 procent. Vårt länssnitt på 17 procent mot landets 25 procent gör oss lägst utbildade på den nivån i hela landet.

Tala i stället om närheten till studier på högre nivå på orter helt nära som Gävle, Uppsala, Falun och Sundsvall. Tala om vilka möjligheter till jobb och chans till personlig utveckling som studier ger. Tala om hur man kan kombinera familj med studier.

Att grotta ner sig i sådant som antyder att bara en viss sorts människor kan plugga är fult. Det har alltid varit så att akademikers barn är de som det faller sig naturligt för. Inte för att de är intelligentare, utan för att de levt med det. En förväntan. Det vi behöver göra är att tala om att så många fler än i dag kan studera vidare.

Det behöver givetvis inte vara högskolestudier. Det kan finnas andra utbildningsformer som kan passa bättre som yrkesutbildningar, folkhögskolor och yrkeshögskolan till exempel.

Fler behöver få chans att komma vidare till jobb.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons