Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans hittar vi lösningar i Engesberg

Många insändare skriver att Engesbergs camping måste bevaras, helst i nuvarande utformning och regi. De kan inte tänka sig att området även kan disponeras för bebyggelse i någon form.

Annons

Argumenten tyder på att de flesta är desorienterade och inte insatta i de kommunala och privata förslag som lagts fram. De uppfattar det som att ny bebyggelse innebär att campingen försvinner. Ingenting är felaktigare.

Norrlandets Kooperativa Hyresrättsförening har i fyra år arbetat med kommunens hjälp för att hitta en lämplig tomt på Norrlandet för att bygga ett seniorboende för äldre som inte längre orkar sköta sitt nuvarande boende men önskar bo kvar i området. Kommunen har nu föreslagit Engesberg och föreningen har anlitat en arkitekt för att utforma ett förslag. Föreningen har i dag cirka 140 medlemmar, så intresset är stort.

Byggandet kan ske utan att campingen behöver flytta, endast en viss omdisponering av området är nödvändigt.

Seniorboendet är inget lyxbygge för människor med stor plånbok – tvärtom. Insatserna är låga. Lägenheterna kan inte säljas på öppna marknaden. När en medlem flyttar återgår lägenheten till föreningen och endast upplåtelseinsatsen återbetalas. Kostnaderna hålls nere genom gemensamt ideellt arbete.

Alla borde inse att campingen inte kan drivas i nuvarande form. Kommunalt vatten och avlopp kommer inom några år att vara tillgängligt, varvid också campingen måste anslutas. Ny infartsväg krävs i den nya planen. En ny byggnad med mini-livs, kiosk, toaletter, dusch och tvättmöjligeter med mera måste uppföras. Utvändiga eldragningar måste ses över, som uppfyller nya säkerhetskrav. Allt detta kostar många miljoner. För att få ekonomi på campingen måste antalet platser öka och nya kunder i närområdet utnyttja dess faciliteter. Då kan seniorboendet med 30–40 lägenheter vara en tillgång även för campingen. Planer finns också att upprusta den befintliga gamla Engesbergs gård och utnyttja den för allas bästa. Om alla inblandade i Engesbergs-områdets utveckling hjälps åt, kan säkert bra lösningar hittas med en realistisk och genomförbar förvaltningsekonomi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons