Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

  Tjärnäsprojektets 27 vindkraftverk blir 15 – vad är skillnaden?

Ett av världens största privatägda elbolag, EON, planerade att bygga 27 stycken 200 meter höga vindkraftverk i Hofors och Hedemora kommuner, det så kallade Tjärnäsprojektet.

Annons

Investeringen ska ske i strandnära områden vid sjösystemet Edsken – Fullen – Grycken. Massiva protester har nu fått EON att dra ned antalet verk till 15 stycken. Vad är skillnaden?

 

Regionen Hofors – Stjärnsund - Långshyttan har drabbats hårt av industrinedläggningar och här är inte de storskaliga industristrukturerna längre framtiden. Nej, regionens företrädare måste tänka nytt. Den självskrivna potentialen för framtida tillväxt ligger i landskapet och i de kulturhistoriska kopplingarna till själva kulturlandskapet. Denna potential är också förutsättningen för och utgör grunden för besöksnäringen och för de småskaliga entreprenörsföretagen i servicenäringarna som är så viktiga både för de bofasta, för fritidsboende och för tillresande.

 

Husbyringen är den infrastrukturella bas för turismen och för det aktiva friluftslivet i Hedemora kommun. Husbyringen beskrivs i marknadsföringen som ”en natur- och kulturled som sträcker sig genom ett böljande öppet jordbrukslandskap i söder och fortsätter norrut genom täta skogar och över blånande berg. Husbyringen är Sveriges första ekomuseum, vilket innebär att landskapet är själva museet, där himlen är tak och marken dess golv. Här möter du som besökare nutid och dåtid, kultur och natur, ett stycke av vardagen kombinerat med milsvida utsikter. Utgångspunkten är människans samspel med naturen, sett ur ett historiskt perspektiv.”

Kan det formuleras bättre? Sjösystemet Edsken – Fullen – Grycken är en fantastisk resurs för att erbjuda en aktiv fritid och ett aktivt friluftsliv.  Här finns redan Gästrikeleden, Pråmleden och Husbyringen. Det är lätt att förstå, att konceptet inte längre är gångbart med vindkraftsparken på plats. Och då spelar det ingen roll om det byggs 27 eller 15 vindkraftverk.

Kommunföreträdarna i Hofors och Hedemora borde naturligtvis slå sina kloka huvuden ihop. Man har ju en gemensam baby. Sätt in vindkraftsparken i ett större samhälleligt sammanhang; konsekvenser för framtida boende, fastboende som fritidsboende, sysselsättning och attraktion, kort sagt kommunens tillväxtförutsättningar och framtida möjligheter.

Det är lätt att låta sig påverkas av en stressad energidebatt med globala förtecken och glömma bort att värdera lokalsamhällets eventuella nytta av energibolagens affärs- och investeringsambitioner. Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorätt.  För det krävs politiskt mod. Har vi dessa modiga politiker? Jag vill gärna tro det.

Per Lundgren

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons