Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivs vi bäst i öppna landskap?

Vi trivs bäst i öppna landskap, med mandelblom, kattfot och blå viol, humlesång och fågelsång. Här kan det växa uppemot 25 olika arter örter och gräs på en enda kvadratmeter äng eller hage. Men bara om markerna betas. Utan bondens djur försvinner blommorna. Buskar, sly och skog tar över.

Annons

Även i andra länder gynnas de öppna landskapen av djurhållningen för köttproduktion. Amazonas skog försvinner nu i en fantastisk takt för att ge plats åt bete, gräs och blommor. En yta motsvarande Belgiens areal av den avskyvärda skogen försvinner varje år, tack vare djurindustrin. Situationen ser likadan ut i de flesta andra regnskogsområden och stora skogsområden världen över. Snart är förhoppningsvis alla världens skogar öppna marker.

Djurhållningen bidrar till de öppna landskapen på fler sätt än genom avskogning för bete. Den är också den största enskilda källan till den globala uppvärmningen med hela 18 procent av mänsklighetens totala växthusgasutsläpp. Med temperaturhöjningen dunstar vatten bort och marken rensas från skog i jordens torra områden. Skogen ersätts med det öppnaste av alla landskap – sandöknen!

Genom att välja kött på tallriken kan du äta dig till en värld av öppna landskap med mandelblom, kattfot, blå viol, brända jordar, öken och en helt livlös planet!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons