Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror du inte att vi gör vårt jobb?

Annons

Svar på Aino Bloms debattinlägg ”Vilken skola vill vi ha för våra barn?” (Arbetarbladet 13 augusti).

Visst är skolan föremål för mycket debatt och tyckande i dag precis som du skriver. Det tråkiga tycker jag är att många tycker om saker de vet väldigt lite om. Jag skulle önska att debatten om skolan kunde lyftas en nivå. Att föräldrar tycker till och för debatt om skolskjutsar och om att mobbning i skolan måste upphöra är rimligt. Att ni politiker diskuterar hur mycket pengar skolan ska kosta, om varje skola ska ha ett bibliotek eller om lärarnas tid med elever ska öka (eller minska) är också helt rimligt. Men glöm inte bort att det finns lärare också! När du skriver om att eleverna får ha mobilen påslagen under lektioner, om att elever inte måste skriva och om att skolan ska undervisa om vad som är rätt och fel då känns det som om du glömt bort att vi finns. Tror du inte att vi gör vårt jobb? Följer vi inte läro- och kursplaner?

Jag är så evinnerligt trött på att det ska tyckas om det vi lärare gör i skolan. Vi följer lagar, förordningar och styrdokument! Man skulle önska att politiker och tjänstemän var lite mer insatta i dessa också så kan vi föra debatt om det som det är någon mening med att föra debatt om, och har möjlighet att påverka på kommunal nivå.

Om jag också ska hänvisa till forskning så kan jag meddela att elever också lär sig bättre när klasserna inte är så stora. (Inte bara när det är lugn och ro som du skriver).

Tidigare hävdade man att det inte hade så stor betydelse men det har man nu alltså kommit fram till att det har. Det kan du som politiker göra något åt! Diskutera gärna hur man ska finansiera det. Eller hur man ska finansiera fler bärbara datorer och kanoner så att vi kan använda oss av den moderna tekniken med strömmande film.

Astrakan upphör nu med sin service att spela in UR:s program så vi kan se dem på video eller dvd och vi är hänvisade till det som kallas strömmande film. När vi inte kan visa det på ett enkelt och smidigt sätt utan måste sätta upp oss på en bokningslista på kanonen så kommer de elever som lär sig genom att se och lyssna få göra det i mycket mindre omfattning. Ökar vi måluppfyllelsen i Sandvikens kommun då?

Det är klart att alla får ha åsikter om skolan men en del kanske stannar vid att man diskuterar dem hemma vid köksbordet, andra, till exempel var skolavslutningen ska vara, vid att man tar upp det på ett föräldramöte eller i föräldrarådet. Vad är det du vill med ditt debattinlägg Aino Blom? Vem kritiserar du? Hur vill du göra något åt de problem du anser finns? Det finns en hel del att göra på kommunal nivå. Jag tror att läsarna gärna vill läsa vad politikerna i Sandvikens kommun kan och vill göra med skolorna där deras barn går.

Tänker kristdemokraterna till exempel jobba för att det ska finnas bibliotek på alla skolor i Sandvikens kommun om, låt oss säga två år?

Att ha många goda läsare handlar ju också om att säkerställa demokratin, eller hur?

Till sist vill jag också påpeka att trots att många undersökningar pekar på att det går sämre för barnen i den svenska skolan så ligger inte alls Sverige så illa till som du skriver. Vi hör fortfarande till de allra bästa länderna och jag är stolt över att vara lärare där.

Helena Ahl Larsson,

lärare, Sandvikens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons