Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar får jobb med alliansen

Annons

I en debattartikel i Arbetarbladet 11 augusti väljer Raimo Pärssinen att kritisera regeringens jobbsatsning för ungdomar. Kritiken är direkt obefogad men visar med önskvärd tydlighet att Pärssinen inte är beredd att ompröva socialdemokraternas misslyckade politik för jobb till ungdomar.

Jobbgarantin, som Pärssinen refererar till, vänder sig till ungdomar mellan 16 och 24 år. Den syftar till att ge ungdomarna ett omfattande stöd i deras arbetssökande genom vägledning och coachning. Genom att erbjuda praktik och utbildning undviks inlåsningseffekter. Dessutom ska kompletterande aktörers kompetens erbjudas i jobbgarantin. På så vis ökar det sannolikheten att varje ung person får just det stöd han eller hon behöver. Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser från jobbgarantin då den infördes i december 2007 men hittills har den visat goda resultat. I kontrast till detta står det tidigare socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiska ungdomsprogrammet. Forskningen påvisar att programmet inte var effektivt, inlåsningseffekterna var stora vilket i sin tur resulterat i att ungdomarnas inträde på arbetsmarknaden fördröjdes. Detta till trots väljer Pärssinen att kritisera våra ungdomssatsningar utan en tillstymmelse till självkritik.

Man ska komma ihåg att när vi tog över regeringsmakten befann sig över 100 000 ungdomar i utanförskap i Sverige. Det var över 100 000 ungdomar som ni hade lämnat kvar på perrongen trots löftet om att alla ska med.

Socialdemokraterna lämnade efter sig den största ungdomsarbetslösheten i hela EU. Om vi dessutom lägger ihop antalet öppet långtidsarbetslösa med antalet ungdomar i programåtgärder så hade vi i oktober 2006 mer än 29 000 långtidsarbetslösa ungdomar. Nu visar den senaste siffran på 17 800. Det är alltså 11 200 färre långtidsarbetslösa ungdomar. Tittar vi på Gävleborgs län stod 3 078 ungdomar arbetslösa i juni 2008, jämför detta med juni 2006 då 6 164 ungdomar stod utan arbete under socialdemokratiskt regeringsinnehav. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har med andra ord sjunkit med mer än en tredjedel i riket. Det är ungdomar som vi kämpar för att de ska kunna finna ett arbete och en egen försörjning. Men så ser inte socialdemokraterna det, utan de kör vidare på samma myt, att om man bara stoppar in ungdomar i något slags programåtgärd är arbetslösheten borttrollad.

Sedan 2006 har ungdomsarbetslösheten sjunkit mer än i något annat land i Europa. Alliansregeringen är ännu inte nöjda med detta resultat utan vi vill göra ännu mer för att så många som möjligt ska ha ett arbete att gå till.

Naturligtvis delar vi åsikt med Pärssinen om att det är bättre att vara aktiv än passiv. Men det är också bättre att ha ett jobb att gå till än en åtgärd att sitta fast i. Självklart är det bra med individuella angreppssätt, och det är givetvis bra med praktikplatser. Men detta finns det redan utrymme för inom ramen för just jobbgarantin för unga.

När vi tog över högkonjunkturåret 2006 hade vi över 3 procent av arbetskraften i olika ams-åtgärder, vilket var en av de högsta siffrorna i hela världen. Detta till trots hade vi fortfarande över en miljon som stod och stampade utanför arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska politiken har testats och fallerat. Det har till och med väljarna erkänt och strukit under i valresultatet.

Flertalet socialdemokrater har själva krävt en omprövning av socialdemokraternas jobbpolitik som kanske var en av de viktigaste faktorerna till den socialdemokratiska valförlusten. Men när man läser Pärssinen debattartikel så existerar ingen sådan förnyelse. I stället proklamerar han samma jobbpolitik som lyckades fördubbla ungdomsarbetslösheten mellan 2002–2006.

Tomas Tobé, m

riksdagsledamot från Gävleborg

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Hans Backman, fp

riksdagsledamot från Gävleborg

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Alf Persson, m

kommunstyrelsen i Hofors

Foto: Scanpix

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons