Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik möjlighet för Gävle

Annons

gav Gävle kommunfullmäktige i uppdrag till en projektgrupp att arbeta fram ett underlag för en ansökan till att bli Europas kulturhuvudstad år 2014. Beslutet var enhälligt bland fullmäktiges samtliga ledamöter (förutom Sverigedemokraterna).

Projektgruppen har under det här året gjort ett fantastiskt arbete, där man samlat in en imponerande bredd av människors kreativitet inom en kulturell mångfald.

ser Kulturhuvudstadsåret som en unik möjlighet för Gävle att ”sticka fram hakan”. Vi menar att en väl planerad satsning på en bredd av kultur kommer att göra Gävle attraktivt att både besöka och att bosätta sig i.

Forskning visar att kultur och skapande av kreativa miljöer är en framgångsfaktor för en regions expansion och utveckling. Det skapar tillväxt, ökad livskvalitet och bättre folkhälsa.

har alltför mycket fokus i stället hamnat på pengar. Vi ser satsningen snarare som ett erbjudande att ”växla upp” de pengar vi är beredda att investera. Att inte nyttja en möjlighet att få tillbaka två till tre kronor per satsad egen krona är en dålig affär. Vi är beredda att satsa dryga 16 miljoner per år under en sexårsperiod. Det motsvarar jämförelsevis cirka 1 procent av Barn och Ungdomsnämndens budget.

som en kommun som vill skapa nya mötesplatser där kulturen som gränsöverskridande bidrar till ökad delaktighet och integration i samhället. Kulturell allemansrätt innebär en satsning på en bredd av kultur och mötesplatser tillgänglig för alla, unga som äldre, funktionshindrade, nya svenskar som folk på landsbygden. Alla ska ha tillgänglighet till att både delta och ta del av kulturell verksamhet.

Vi tror särskilt på att en omfattande satsning på kultur för barn och ungdom medför en långsiktig behållning. Vi är övertygade att om Gävle blir utnämnd till Europas kulturhuvudstad kommer både Gävle och gävleborna att växa åtskilligt.Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons