Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan dialog kan inte konflikten lösas

Annons

I skrivande stund har dödsoffren i Gaza passerat 1 200. Israels ut- talanden om att man bara har som mål att oskadliggöra terrorister och raketramper i syfte att försvara sin befolkning, klingar alltmer falskt. Att det fanns människor i omvärlden som trodde på Israel och valde att köpa deras argument när de lade skulden för civil blodspillan på Hamas, det kan man kanske ha förståelse för de allra första dygnen av den nu tre veckor långa invasionen.

Men inte därefter. När hundratal läggs till hundratal när det gäller civila offer och när en tredjedel av dödade och skadade är barn. När bombmattor fälls dag och natt och fosforbomber (som har varit förbjudna sedan 80-talet) tornerar mitt i bostadsområden och när splittervapen (också förbjudet) används mot civilbefolkningen. När sjukvårds- inrättningar, bränsle- och elförsörjning slås ut. Då finns det inte längre någon som helst anledning att ursäkta övergreppen och folkrättsbrotten.

Om Israel bara vill försvara sitt territorium mot raketbeskjutning – varför beskjuter man då ambulanser, hjälpsändningar och FN-konvojer? Varför angrips moskéer och sjukhus? Och varför i herrans namn har man bombat UNWRA-skolor, angripit internationella hjälporganisationer och totalförstört FN-s högkvarter inklusive lagret med förnödenheter till Gazas nödlidande befolkning?

Av Gazas 1,5 miljon invånare är hälften barn. Många av dem är nu döda, skadade och/eller psykiskt traumatiserade för all framtid. Det är nu livsfarligt att vistas i det 360 kvadratkilometer stora området (som en jämförelse har Gävle kommun en areal på 1 615 kvadratkilometer.) Tänk er själva; först bygger Israel en mur runt Gaza, patrullerar vattnen utanför och övervakar dem från luften och sen släpper de ner bomb efter bomb. Ingenstans kan man fly, ingen plats är säker.

Detta är en ojämlik konflikt där den starke ockupationsmakten (som ensam har lika stor militär som de omkringliggande fem länderna har gemensamt), använder brutalt våld, kränkning och förnedring för att demonstrera sin makt och avskräcker och skräms för att få som man vill och kväsa uppror. Detta är statsterrorism och måste fördömas. Nu angrips inte bara terrorstämplade organisationer och civila palestinier. Nu angrips också FN, och hjälp- organisationer som skulle kunna bevaka och tillvarata civilbefolkningens rättigheter och ge skydd, sjukvård och mat.

Vi måste kräva en förändring. Fram till dess måste våra handels- förbindelser med Israel brytas, våra lån av militärutrustning till Israel stoppas liksom importen av vapen därifrån. Sverige bör dessutom ställa krav på att EU:s nyligen framtagna utvidgade handelsavtal med Israel stoppas och att krav ställs på Israel att respektera Folkrätten och 1967 års gränser (den så kallade Gröna linjen) enligt gällande FN-konventioner. Först kräver västvärlden (framför allt USA) att val måste hållas. Sedan hålls val och Hamas segrar. Då säger västvärlden unisont att det var fel parti som vann valet och inför en bojkott. Det har självklart bidragit till att Israel stärkts och en lösning på konflikten inte längre kan skönjas.

Marita Engström,

Ulla Andersson,

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons