Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan invandring blir Sverige ett fattigare land

Annons

En åldrande svensk befolkning kräver fler personer i arbete. De nivåer som krävs kan bara åstadkommas genom invandring.

Om man jämföra grupperna inrikes- och utrikesfödda existerar det som bekant ett sysselsättningsgap. I åldersgruppen 16-64 år är 79 procent av inrikes födda sysselsätta mot 64 procent utrikes födda.

 

Men om man tittar på utvecklingen av sysselsättningen under de senaste åren och räknar individer framträder en annorlunda bild. Mellan 2005 och 2014 stod utrikes födda för 74 procent av uppgången i sysselsättning i Sverige. Mellan 2013 och 2014 var deras andel 98 procent.

Orsaken är att de inrikes föddas antal i arbetskraften minskar, vilket har att göra med befolkningspyramiden – en åldrande svenskfödd befolkning. 2014 var försörjningsbördan i Sverige 2,5, vilket betyder att en personen som arbetar försörjer förutom sig själv ytterligare mellan en och två personer (1,5). Om 20 år beräknas försörjningsbördan stiga till faktorn 2,7. Det skulle innebära betydande påfrestningar på välfärdsstaten.

För att försörjningsbördan ska inte ska öka måste sysselsättningen öka kraftigt. Arbetsförmedlingen talar om 36 000 fler arbetande svenskar per år. Dessa nivåer kan bara nås genom invandring. Arbetsförmedlingen skissar på ett behov av en nettoinvandring(!) på 90 000 personer per år fram till 2025!!

 

Det ger ett annat perspektiv på flyktinginvandring och pengar. Det som dominerar debatten är kostnader för flyktingmottagning på kort sikt. Men det finns även en intäktssida. Detta ska inte utgöra grunden för flyktingmottagande. Rätten till en fristad undan krig och förföljelse är en moralisk och rättslig fråga.

 

Men sidoeffekt är högst verklig.

 

Utan invandring blir Sverige ofrånkomligt ett fattigare land.

 

Anders Jansson (M)

omvårdnadsnämnden

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons