Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan personal stannar sjukvården

Annons

Pressarna har gått varma under sommarmånaderna. Många artiklar, insändare och ledare i länets tidningar har handlat om de regionanställda och deras arbetssituation. Verkligheten som personalen upplever och som de försöker signalera uppåt är att patientsäkerheten inte kan garanteras och känslan av att inte bli lyssnad på är stark. Olika bonussystem och sommarmorötter upplevs som orättvisa och ställer personalgrupper mot varandra.

När man frågar anställda inom sjukvården varför de valt sitt yrke blir ofta svaret att de tycker om att hjälpa människor, känna att de gör något meningsfullt samt gör det bästa för varje patient. Den känslan måste vi bevara hos vår personal!

Att skapa en bra arbetsmiljö samt ge de rätta förutsättningarna för vår personal att utöva de arbetsuppgifter de är anställda och brinner för är en av de viktigaste uppgifterna för regionledningen. Känslan av hopplöshet och förtvivlan som personalen har gett uttryck för när de inte känner att de har möjlighet eller kraft att finnas där för patienten är inte hållbar längre. En trötthet som smugit sig på, men stunden räddas av en kollega som kommer till undsättning och hjälper till. Ett ansträngt och sårbart bemanningsläge där våra medarbetare ställer upp och hjälper varandra som gör det hela överkomligt – men ledningen kan inte fortsätta lägga detta tunga ansvar på personalen. Utan vår personal skulle vi inte kunna bedriva någon verksamhet överhuvudtaget.

Samverkan Gävleborg har varje höst sedan några år varit ute i våra verksamheter för att träffa både chefer och personal. Företrädare och medarbetare på avdelningar gavs möjlighet att själva berätta hur de upplevt sommaren och semesterperioden. Det har talats om vakanser, stress och problem att fylla pass och avdelningar som ska klara samma beläggning som under resten av året – men med hälften av personalstyrkan.

Vi saknar tyvärr ett politiskt ledarskap i Region Gävleborg som tar ansvar och lyssnar på vår personal. Det måste bli slut på brandkårsutryckningar och quick fix för att lösa bemanningen under semesterperioden. Majoriteten måste ta krafttag och lösa de arbetsmiljöproblem som personalen lyfter fram.

Samverkan Gävleborg är tydlig med att det är vår personal som besitter kompetensen och de förtjänar att bli lyssnade på. Vi har presenterat tydliga förslag på åtgärder där personalen är delaktiga i ett nödvändigt förbättringsarbete som inte bara gynnar personalen själva – utan även våra medborgare och patienter. En samsyn, ledning och personalen emellan, kring förbättringar och ökad patientsäkerhet är den bästa medicinen för en annars sjuk situation. Dialog och samarbete är både receptfritt och gratis.

Patrik Stenvard (M)

Stig Zettlin (SVG)

Carina Östansjö (FP)

Ingemar Kalén (KD)

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons