Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning på barnens bekostnad?

Annons

Alla pedagoger inom förskolan i Sandvikens kommun ska under hösten gå del tre av utbildningen ”Upptäcktsresan”. Meningen med utbildningen är att synliggöra förskolans uppdrag och sätta fokus på läroplanens målsättningar. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut. Hur fungerar det ute på förskolorna under utbildningens gång?

Jag tror att de flesta pedagoger inom Sandvikens kommun är glada och tacksamma att det äntligen satsas på förskolan och dess personal. Men till vilket pris? Utbildningen som är obligatorisk pågår under veckorna 39–48 och i stort sett varje dag är någon eller några pedagoger borta från förskolan. Samtidigt får vi veta att kommunen står inför ytterligare besparingar och därför ska vi vara försiktiga med att ta in vikarier. Alltså måste vi täcka upp för varandra under dessa veckor. Detta innebär ännu större barngrupper så gott som dagligen för att få personalen att räcka till.

Samtidigt satsar kommunen på en halv hälsodag då det efter en undersökning har visat sig att det är hög sjukfrånvaro hos personalen inom förskolan. Vi får lära oss kroppskännedom, meditation och hur vi ska leva för att orka mer och hålla oss friska. Denna halva hälsodag innebar ett litet kaos åtminstone på den förskola där jag jobbar. Inga vikarier sattes in för det fanns det så klart inte pengar till. Det är inte direkt någon nyhet att de flesta av sjukskrivningarna inom förskolan orsakas av stress och att stressen beror på för stora barngrupper och för få personal. Utbildning och kurser i all ära men lägg pengarna på det som har behövts i flera år och som alltid kommer att behövas, mindre barngrupper och flera pedagoger. Då ska ni politiker få se att sjukskrivningarna kommer att minska!

Trött pedagog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons