Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är så svårt att förstå, Anders Jansson?

Annons

På förekommen anledning vill Vänsterpartiet klargöra den egna politiken. I Gefle Dagblad 17 januari har Anders Jansson, moderat och från och med i januari ordförande för Gävle Omvårdnadsnämnd uttalat sig om Vänsterpartiets politik. Det som är märkligt med moderater i allmänhet och nu Anders Jansson i synnerhet är den onyanserade uppfattning han företräder om hur livsvillkor ska skapas i ett samhälle. Som om det bara finns ett enda alternativ till samhällsbygge och att det endast är Moderaternas ideologi som är möjlig för att skapa ett samhälle.

Anders Jansson hävdar att det nu, med honom som ordförande för Omvårdnadsnämnden, finns möjligheter till breda politiska lösningar med stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, något som varit omöjligt under 2015 på grund av de stora ideologiska motsättningar som funnits den tid som Vänsterpartiet haft ordförandeskapet i Gävle Omvårdnadsnämnd.

Vad är politik om inte ideologier som möts och formas i politiska förslag och beslut. Att tre av fyra borgerliga partier har valt att inordna sig i Moderaternas politiska agenda är så klart ställningstaganden som varje parti har att förhålla sig till. Resultatet har dock visat sig vara måttligt berikande för Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Och Kristdemokraterna har under lång tid haft opinionssiffror under spärren för mandat i riksdagen.

Vänsterpartiet är inte motståndare till valfrihet och det har vi gång efter gång upprepat men eftersom Anders Jansson inte är mottaglig för faktainformation utan vill skapa sin egen bild av Vänsterpartiets politik så behöver detta upprepas om och om igen. Vänsterpartiet är för valfrihet som innebär att mottagare av stöd i sin vardag kan påverka hur det personliga stödet ska utformas och av vem. Vänsterpartiet är för att människor i behov av stöd i sin vardag kan välja hur stödet ska utformas och när det ska göras. Märkligt att det är så svårt för Anders Jansson att förstå den formuleringen.

När det gäller hur hemtjänsten ska organiseras för att bäst vara till för de människor som har behov av stöd för sin livsföring så finns det skäl att fundera på om Lagen om valfrihet, LOV, är den enda möjliga lösningen. Lagen som har tillkommit för att företag fritt ska kunna etablera sig och driva verksamhet för skattemedel har också skapat ökade svårigheter för ett samarbete mellan både primärvård och hemsjukvård. Ett samarbete för olika insatser som kan vara livsavgörande för bästa möjliga vård till en person som behöver detta stöd i sitt hem.

Anders Jansson hävdar också att det är viktigt att kunna välja mellan privata och kommunala utförare. Det uttalande blir dock märkligt när Moderaterna med flera har förslag på att hela assistansverksamheten inom Omvårdnad Gävles verksamhet ska privatiseras. Då är det inte viktigt att kunna välja kommunalt eller privat.

Vänsterpartiet är alltså positivt till valfrihet som gynnar varje enskild individs egen påverkan på det direkta utförandet av beviljat bistånd.

Tord Fredriksen (V)

Iréne Forslund (V)

Anita Walther (V)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons