Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har hänt med planerna på Gävle Västra?

Annons

För ganska många år sedan fanns konkreta planer på en pendelstation för tåg vid Gävle sjukhus. En utställning för allmänheten på Stadshuset visade hur den skulle se ut och hur den skulle knytas till övrig lokaltrafik. Sedan dess har det varit mycket tyst. Vad har hänt?

Vi vet numera att nya pendlingsförbindelser med tåg snabbt blir mycket populära - detta är beprövad erfarenhet i många delar av landet, tvärtemot vad pessimistiska ekonomiska kalkyler många gånger säger i förväg. Människor vill mer och mer slippa bilåkandet, och samtidigt göra en insats för miljön.

Utvecklingen för X-tågen och Upptåget med sina pendlingsstationer är lysande, men i Gästrikland finns fortfarande felande länkar. En sådan är Gävle Västra, som ligger på precis rätt plats för många som skall till och från Gävle sjukhus. Det som också fattas är en vision av utvidgad pendeltrafik, där till exempel X-tåget fortsätter till Skutskär och Upptåget fortsätter förbi Gävle Central till Sandviken med stopp vid Gävle sjukhus.

 Senare, med ny sträckning som viker norrut efter Gävle Västra, kommer också X-tåget att ge möjlighet till avstigning för Ockelbo- och Bollnäsbor och fler som bor norröver. Ett stopp i Bergby med halverad pendlingstid till Gävle vore heller inte fel när det nödvändiga dubbelspåret kommer. Men Gävle Västra behöver inte dröja för det. Varför går det så snabbt att bygga ut fossilväg och så långsamt att planera för helt fossilfria transporter, när det borde vara tvärtom?

 Det krävs visioner om människor skall få möjligheter att pendla fossilfritt. Detta är ett måste om klimatmålen som alla länder varit eniga om skall uppnås. Varför dröjer det så? Ett svar från Trafikverket och länets/Gävles trafikpolitiker vore önskvärt, om passiviteten inför något som skulle bli succé på sikt.

 Olle Käll                           

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons