Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kan Gävle kommun göra?

Annons

Kristdemokraterna och övriga allianspartier lanserade i budgetpropostionen för flera månader sedan ett stimulanspaket på 36 miljarder kronor. Riksdagens beslut innebär att över 1 procent av BNP satsas under 2009.

Inriktningen på detta stimulanspaket är tydlig. Sänkta skatter som gör det billigare att anställa och mer lönsamt att arbeta, satsning på forskning, utbildning och infrastruktur. Allt sådant som skapar jobb i Sverige och samtidigt stärker vår långsiktiga konkurrenskraft.

Regeringen beslutade 5 december om ytterligare satsningar på sammanlagt 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning. Regeringens extra stimulanspaket för svensk ekonomi och arbetsmarknad är kraftfullt.

Den stora satsningen på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, yrkesutbildning, de ökade anslagen till infrastruktur och införandet ROT-avdrag är särskilt välkomna. Det som regeringen nu gör totalt är en av de absolut största stödinsatserna som nu görs i Europa.

I flera allianskommuner tas nu också beslut för att stimulera sysselsättningen och satsa på förbättrad välfärd. Till exempel Stockholms Stad satsar på ett ökat bostadsbyggande. Det är av stor vikt att kommuner och landsting, som likt regeringen nu under högkonjukturen ”samlat i ladorna” , använder dessa skattepengar till framsynta investeringar och andra insatser för att säkra en långsiktigt trygg välfärd.

Mot den bakgrunden har jag i en interpellation i kommunfullmäktige den 15 december ställt frågan till Carina Blank, s:

* Vad gör majoriteten i Gävle kommun för att regeringens satsningar ska få bra effekt som möjligt?

*  Vilka åtgärder tänker majoriteten att vidta under 2009 för att tidigarelägga kommunala investeringar så att till exempel byggnadsverksamhet kan komma igång tidigare?

Lennart Sjögren, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons