Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad skulle Nobel säga om vapenexporten?

Det är inte så lätt att tolka Alfred Nobels syn på vapen och krig. Han deltog i arbetet med att utveckla vapen. Samtidigt trodde han att det bara var en tidsfråga innan vapnen skulle få så stor destruktiv verkan att länder skulle ”rygga tillbaka med fasa och upplösa sina trupper”.

Annons

I sitt testamente visade han på sin stora fredsvilja genom att upprätta ett fredspris till den som under året ”har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser”.

Mindre känt är hur mycket hans vänskap med Bertha von Suttner, ledande gestalt i den europeiska fredsrörelsen, betydde i sammanhanget. Hade det inte varit för henne, så hade det inte funnits något Nobels fredspris i dag. Genom en omfattande brevväxling övertygade hon Nobel om värdet av nedrustning och fredskongresser. I sparade brev från Nobel till von Suttner skriver han att han var imponerad av hennes antikrigsroman, Ned med vapnen, och att den borde översättas till alla språk. Han ser fram emot att få skaka hennes hand, ”handen hos en amason som med sådant mod för ett krig mot kriget”. Några veckor före sin död skrev han till henne att han gladdes mycket över fredsrörelsens framgångar.

Tyvärr behövs en aktiv freds- rörelse i dag mer än någonsin då de krafter som tjänar pengar på krig är starka, och politikernas vilja att gripa in mot vapenhandeln svag. Vårt eget land säljer ständigt mer vapen, bland annat till krigförande länder som USA och till diktaturer som Saudiarabien. Vi hjälper till att upprusta instabila regioner, till exempel genom att sälja dyra vapensystem till både Pakistan och Indien.

Jag undrar vad Alfred Nobel skulle säga om han kunde se att detta är vad Sverige håller på med, drygt hundra år efter hans död.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons