Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tänker ni göra nu när ni får chansen att agera?

Annons

Öppet brev till Hans Backman, fp, Tomas Tobé, m, Sven Bergström, c och Lennart Sjögren, kd.

Under flera veckors tid har jag, mina kollegor och våra elever på Björkhagsskolan på olika sätt försökt förstå logiken i den politik och de lagar som säger att vår vän Enayatulla Adel ska utvisas till Afghanistan. Det har varit en svår uppgift på mer än ett plan.

Det som gjort oss allra mest förundrade är att vi från flera tunga instanser, bland annat FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), Amnesty International och Internationella Rödakorskommittén (ICRC), fått samstämmiga uppgifter som säger att läget i Afghanistan är sådant att ingen bör sändas tillbaka dit mot sin vilja. ICRC har tydligt deklarerat att den tolkning som Sverige gör när det gäller väpnad konflikt i Afghanistan är för snäv och strider mot internationell rätt.

Sedan 2005 har bombanfallen i Afghanistan ökat med 2 000 procent och antalet självmordsattentat med 400 procent. Att säga att det inte råder väpnad konflikt i landet känns som ett hån mot alla dem som lever nära krigets fasor varje dag. Att fortsätta skicka tillbaka människor till ett land i krig strider mot folkrätten.

Vi har gång på gång frågat politikerna hur detta är möjligt. Vi har frågat varför man från politiskt håll inte ingriper när konsekvensen av en lag stiftad av riksdagen visar sig bli annan än lagstiftarens intentioner. När vi i mars besökte riksdagens kammare för att närvara vid debatt och votering i frågan om väpnad konflikt möttes vi av regeringsrepresentanter som gång på gång avfärdade våra frågor genom att gömma sig bakom en rättsordning som de påstår förbjuder dem att uttala sig om huruvida det råder väpnad konflikt i Afghanistan eller om personer därifrån bör få skydd i Sverige. Dessa frågor ska avgöras i domstol och politikerna ska inte lägga sig i, oavsett vilka konsekvenser tolkningen av lagen får.

Detta har visat sig vara fel.

I en artikel i Göteborgsposten (080519) visar vänsterpartiets Kalle Larsson och Alice Åström på möjligheten för politikerna att faktiskt agera. I utlänningslagens 5 kapitel § 24 står det att regeringen kan meddela föreskrifter om en viss grupp asylsökande om regeringen anser att de behöver skydd undan inre väpnad konflikt eller andra svåra motsättningar i hemlandet. Där står också att regeringen har rätt att meddela föreskrifter om permanent uppehållstillstånd för särskilda grupper.

De representanter från allianspartierna som deltog i Björkhagsskolans debatt 29 april svarade alla samstämmigt att de anser att det råder väpnad konflikt i Afghanistan. Ovanstående utrymme i utlänningslagen ger deras partikamrater i riksdagen möjlighet att agera. Det betyder att våra riksdagsledamöter Hans Backman, Tomas Tobé och Sven Bergström tillsammans med kristdemokraternas Lennart Sjögren kan agera för att få tillstånd en förändring.

Vår fråga till er blir därför: Vad tänker ni göra nu?

UllaCarin Lindström Ahlén,

lärare på Björkhagsskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons