Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tillför vargen den svenska faunan?

/

Annons

En familjemedlem saknas sedan i söndagsmorse. Det är sorg hemma. Mina barn gråter när vi pratar om att katten Ivan kanske inte kommer hem igen. Vi känner en oro och undrar vad som har hänt. Sedan nås jag av information i början av veckan att bara 200 meter från vår bostad i Hagaström, natten mot söndagen, har en granne fångat en varg på film. Det är sorg hemma.

Som ledamot i Viltförvaltningsdelegationen (VFD) i Gävleborg delges jag ärenden bland annat om skyddsjakt på varg. Under mina två år i delegationen har jag ställt mig frågan – vad tillför vargen den svenska faunan? Har ännu inte fått någon förklaring eller svar. Vad den däremot negativt bidrar till är sorg, saknad, oro, olust och rädsla. Detta efter egen erfarenhet som boende i stadsdelen Hagaström i Gävle. Varför varg och till vilken nytta? Jägarförbundets medlemmar får sina familjemedlemmar uppätna när deras fritidsintresse utövas. Fäbodbruket och LRF:s medlemmar ställer också samma fråga efter att deras får och boskap blir vargmat.

Idag finns cirka 340 vargar i Sverige enligt Naturvårdsverket. Moderaterna centralt har en hållning som säger 170-270 vargar i Sverige. Moderata politiker i vargtäta län föredrar en stam på 150-170 individer. När frågan diskuteras med mina partikollegor i regionfullmäktigegruppen är signalerna jag bär med mig att stammen måste minska.

Så jag ställer frågan publikt till Naturskyddsföreningen och Rovdjurens vänner: Vad tillför vargen den svenska faunan?

Jonas Brindmark (M)

Viltförvaltningsdelegationen, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons