Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiets skrämselpropaganda får inte stoppa en seriös utredning

Svar till Vänsterpartiet om privatisering av personlig assistans

Annons

Jag blir lite förvånad över Vänsterpartiets ledamöter i Omvårdnadsnämnden, däribland ordförande för nämnden, att de inte vet vad som beslutades 27 maj! Det beslutades att omvårdnadsnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att utreda den personliga assistansverksamheten som bedrivs i kommunens regi. Det har med andra ord inte beslutats något som berör de personliga assistenterna för tillfället.

Ekonomiskt ansvarstagande och god ordning i Gävles ekonomi är en förutsättning för hög kvalitet i den gemensamma välfärden. Fokus ska ligga på att skattemedlen används på ett så effektivt sätt som möjligt. En central del i det politiska ledarskapet är att prioritera och att noggrant se över alla kostnader och väga dem mot varandra inte bara höja skatten. Därför är det nödvändigt att söka lösningar på Gävle kommuns personliga assistans som årligen går med ett underskott på cirka 7 till 10 miljoner kronor. Att inte göra det skulle vara ansvarslöst.

Frihet och valfrihet är nyckelord för oss. Det ska vara kvalité och mångfald för brukaren som står i centrum, inte vem som är utförare. Det finns inget krav på att kommunen ska ha assistans i egen regi. Kommunen ska vara den som säkerställer god kvalité och är huvudman för utförandet med ett uppföljningsansvar mot avtal med entreprenörer. I och med detta kommer man även bort från att kommunen både utför assistans och kontrollerar den samma. Det är aldrig bra att kontrollera sig själv! Vi tror snarare på en mångfald av entreprenörer där brukaren får flera att välja på. Tar man bort en stor aktör skapar man förutsättningar för många mindre.

För vänsterpartiet är entreprenörer alltid dåliga! De tjänar pengar, de bedriver rovdrift på sin personal och så bvidare. För oss är det tvärt om, de skapar jobb, de betalar skatt, de ökar kvalitén i välfärden och de skapar alternativ att välja mellan.

Vänsterpartiet försöker måla upp en falsk bild av att anställningsförhållandena är sämre och att medarbetarna troligen vantrivs. Men det är inte sant! För tittar man i Jobbhälsobarometern 2014, för hela landet, visar det att medarbetare i privat vård: Är stoltare över sin arbetsplats! Är mer nöjda med arbetsledningen! Är mer nöjda med arbetsmiljön, Är betydligt mer nöjda med lönen.

Det viktigaste för oss är att det blir bra för den som behöver assistans. En totalundersökning av assistansberättigade över 18 år i Göteborgs kommun mätte brukarnas tillfredställelse med sina assistansanordnare. Studien visade att brukarna var mer nöjda med privata anordnare jämfört med kommunala vilket även styrks av Försäkringskassans undersökning 2011.

Det finns för och nackdelar som måste vägas mot varandra. Vänsterpartiets skrämselpropaganda får inte stoppa en seriös utredning. Därför vill vi att den personliga assistansen i kommunens regi ska utredas.

 

Inger Källgren Sawela (M)

kommunalråd i opposition

 

Anders Jansson (M)

omvårdnadsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons