Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns socialministern?

."Sverige är i stort behov av en socialminister" säger allt fler röster i Sverige, nu senast Akademikerförbundet SSR, genom Heike Erkers med flera..

Annons

Det råder alltså en stor besvikelse över regeringens låga välfärdsambitioner.

I ett tidigt skede sa avgående socialminister Göran Hägglund: ”Tyvärr tycks det som om den nya regeringen inte prioriterar de sociala frågor som vi kristdemokrater arbetat framgångsrikt med i åtta år." Bland annat fick Äldreomsorgen bara tre rader i regeringsförklaringen och statsministern hade valt Gabriel Wikström, ordförande i SSU, helt utan bakgrund inom hälso- och sjukvårdspolitiken. En 29-åring med mager utbildning skulle nu få greppa en av det absolut största utmaningarna nämligen sjukvården. Här är det nog många socialdemokratiska landstingspolitiker, som fortfarande sitter stumma av förvåning – politiker som väntade sig en ministerpost, men inte bara därför.

Sjukvården är komplex där det behövs kunskap, kompetens och erfarenhet att driva ett sådant departement. Hur tänkte statsministern. Tänkte han överhuvudtaget. Dessutom organiserades Socialdepartementet om så att hälso- och sjukvårdsministern inte längre är departementschef. Detta är något helt nytt i svensk politik.

Om nu regeringen struntar i vad Göran Hägglund tycker så uttrycker Akademikerförbundet SSR samma besvikelse:

”Vi har under en lång tid larmat om arbetsvillkoren för chefer, socialsekreterare, biståndshandläggare, LSS-handläggare och andra yrkesgrupper inom socialtjänsten. Vi är besvikna över att regeringen inte tydligare visar att den har välfärdsambitioner bland annat genom att tillsätta en särskild socialminister. I dag finns det ett stort behov av ett statsråd med ett samlat ansvar för socialpolitiska frågor.” Det saknas verkligen inte socialpolitiska utmaningar. Barnfattigdom, hemlöshet och en växande social nöd. Trygghetssystemen får inte urholkas, något som kraftigt har ökat ärendebelastningen hos de ansvariga inom socialtjänsten ute i kommunerna.

Frågan finns där... Var finns Sveriges Socialminister?

Ingemar Kalén (KD)

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons