Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår organisation blir aldrig klar

Annons

Svar på insändaren med rubriken ”Varför skulle det fungera nu, Svante? ” (Arbetarbladet 3 juni).

Hej Niclas och Lars, tack för era frågor! Jag har glädjen att vara landstingsdirektör i Landstinget Gävleborg och förstår precis din frustration över svårigheten i att med korta ord sammanfatta vår otroligt mångfacetterade verksamhet. Hur sammanfattar man en verksamhet där närmare 7 000 människor varje dag bidrar till ett livskraftigt län och där nästan 7 miljarder kronor fördelas mellan en mängd prioriterade verksamheter?

Hur sammanfattar man en verksamhet som producerar allt från anslag om besöksförbud på grund av vinterkräksjuka till doktorsavhandlingar, som behandlar allt från skavsår till hjärn- och hjärtsjukdomar, som varje dag möter ett tvärsnitt av länets befolkning och som gör sitt allra bästa för att möta var och en av alla dessa människor som en unik individ? Det är nästan omöjligt. Och ändå behöver vi ständigt berätta vad vi gör, hur vi gör och varför vi gör det för att på så sätt skapa sammanhang och förklara de förändringar vi gör.

Det knepiga men samtidigt roliga med vår typ av organisation är nämligen att den aldrig blir klar, förändringstakten i vår omgivning är alldeles för hög. Det mest konstanta är våra mål, att vi ska ha hög kvalitet och likvärdighet, men medlen för att ta oss dit växlar hela tiden. Det betyder att varje förändring kommer att följas av en ny. Vårt viktigaste uppdrag är inte att sluta förändra, utan att skapa förändringar som håller så länge som möjligt.

Nu har vi fått tre nyckelbegrepp från den politiska ledningen:förebyggande arbete, gränslös samverkan och ordnat införande och utmönstrande av metoder och preparat. Den sistnämnda kan vara abstrakt formulerad men är egentligen enkel. Det handlar om att vara överens innan man börjar skriva ut ett nytt läkemedel eller ger en ny behandling – om olika läkemedel används på olika platser och om valet av behandling styrs av personen som ger den riskerar man att urholka likvärdigheten. Och det handlar om att vara överens om att sluta ge vissa läkemedel eller sluta göra vissa behandlingar eftersom nya mer moderna alternativ har kommit. Det är helt enkelt dyrt och dålig kvalitet att göra olika.

Det här är saker som vi resonerar om i landstinget, och som är svåra att sammanfatta i ett kort insändarsvar. Därför vore det roligt Niclas om du kunde hälsa på oss i landstinget och få en mer fördjupad bild av våra resonemang. Du kunde delta vid hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp, eller när koncernledningen träffas. Ta kontakt med mig genom växeln så hittar vi en tid som passar.

Svante,

landstingsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons