Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra barn blir sjuka!

Jag läser om upphandlingen av skolmaten i Gävle kommun. Den gör mig arg, frustrerad och riktigt, riktigt rädd.

Annons

Konserverings- och stabiliseringsmedel, färgämnen, glukossirap och glutamat? Vem inom Gävle kommun är sakkunnig inom näringslära och ytterst ansvarig för vad våra barn får i sig i förskola och skola? Har kunskapen om tillsatsernas påverkan på människan gått helt obemärkt förbi? Visst är det som Mona Lindblom, kostkonsulent inom Gävle kommun, säger, att tillsatserna är godkända av Livsmedelsverket. Men det innebär inte att de inte är farliga! Smakförstärkaren Glutamat, E621, är till exempel ett nervgift som producenterna tillsätter för att stimulera hjärnan så att man äter mer. Dessvärre har det dessutom visat sig vara cancerframkallande och ge koncentrationsstörningar hos barn. Och då är Glutamat ändå bara ett exempel bland många.

Det är fruktansvärt att Gävle kommun inte ser skolmaten som en viktig del av sitt yttersta uppdrag; att barnen ska må bra och ges de allra bästa förutsättningarna för livet.

Jag blir förvånad över att Gävle kommun inte förstår att näringsriktig, god och hälsosam mat är ett konkurrensmedel. Tänk att vara en kommun som gör sitt yttersta för barnen – i alla lägen! Tyvärr kan man inte säga det om Gävle kommun i dag. Man väljer att se enkla, kortsiktiga lösningar där så få kronor och ören som möjligt per måltid fäller avgörandet. Man väljer att se problemen med andra alternativ i stället för att fokusera på lösningar. Andra klarar det ju, varför inte Gävle kommun? För att man inte vill?

Om kommunen inte förstår allvaret i detta hoppas jag att friskolorna gör det, för vilken förälder vill välja en skola till sitt barn vars mat riskerar att göra barnen sjukt? Och det är just den delen som gör mig riktigt rädd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons