Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården sviker många unga med svåra tarmsjukdomar

Annons

19 maj är det Mag-Tarmdagen som också sammanfaller med Internationella IBD-dagen. Fem miljoner människor lever med IBD runt om i världen. Att drabbas av en svår och livslång inflammatorisk tarmsjukdom, såsom Crohns sjukdom och ulcerös kolit (IBD), är ett hårt slag. Ännu hårdare är att många allvarligt sjuka i IBD känner sig svikna av hälso- och sjukvården. I Mag- och tarmförbundets och Netdoktors pågående upplysningskampanj IBD-koll vittnar patienter om allvarliga brister i den vård och behandling de erbjuds.

 Undersökningen visar på omfattande brister inom IBD-vården. “Fler än var tredje bedömer sin sjukdom som allvarlig eller mycket allvarlig.”

Var tredje IBD-patient i undersökningen saknar en fast läkarkontakt. Och en av fyra svarar nej eller vet ej på frågan om de kan ta direktkontakt med en mag-tarmmottagning om de drabbas av ett skov. Detta är särskilt allvarligt eftersom det rör sig om svårt sjuka personer.

Dessutom är det oftast unga personer på väg ut i vuxenlivet som drabbas. För dem är det särskilt viktigt med ett gott och förtroendefullt omhändertagande sjukvården. Att ha en fast läkarkontakt på en mag-tarmmottagning ska vara en självklarhet. Likaså att få bästa möjliga vård och behandling.

Men tyvärr är det en helt annan bild som framträder i den pågående upplysningskampanjen. Närmare 1 500 personer med IBD som har deltagit. Fler än var tredje bedömer sin sjukdom som allvarlig eller mycket allvarlig. 63 procent har tvingats till inläggning på sjukhus en eller flera gånger och 27 procent har genomgått tarmoperationer.

Den samlade bild som framträder i undersökningen är att hälso- och sjukvården sviker många patienter. En tredjedel känner inte att de fått vara delaktiga i beslut som rör deras behandling. Endast 45 procent har angett att de diskuterat med sin läkare vilka medicinska mål behandlingen har. En av deltagarna skriver: 

”Det är ett helvete att ha en IBD-sjukdom. Jag känner mig ensam i min situation. Jag känner ingen tillhörighet till min mottagning. Personal byts ut ofta och jag träffar många olika personer vid komplikationer.”

IBD-vården har länge varit eftersatt i Sverige. Det är verkligen dags att landsting och regioner beslutar om bättre resurser och dags att sjukvården rannsakar sig själva och börjar arbeta mer patientcentrerat. IBD-vården måste präglas av såväl god kontinuitet som hög kvalitet. Så är det tyvärr inte i dag. 

Margareta Röstlund

Tf ordförande Mag- och tarmförbundet

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons