Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdighet här – förändring där


EU-migranterna i Sverige som tigger på gatorna har väckt många och blandade reaktioner – medlidande, solidaritet, ilska och frustration. 

Annons

Vi behöver alla mer kunskap kring orsakerna till den desperata migration vi ser i dag. Två relevanta frågor som kräver sitt svar är; Vad kan vi göra för att lindra den akuta nöden för dem som kommit till Sverige? Vad kan göras på längre sikt, något som EU-migranternas hemländer själva måste ta huvudansvaret för, som kan förändra situationen?

 

Som kommun kan vi inte längre ignorera problemen. Det civila samhället i Gävle har länge ensam fått dragit ett tungt lass. Gävle kommun måste kliva in och stödja de föreningar som så förtjänstfullt arbetat med de allra mest utsatta.

 

Som en kortsiktig lösning på problemet bör kommunen tillfälligt ställa i ordning en plats, där det finns latriner och möjlighet att hantera avfall. Varför inte iordningställa den camping som senare ska används vid rockfestivalen Getaway Rock? Långsiktigt måste vi fortsätta vårt arbete i EU. Vi måste öka trycket på Rumänien så att de nyttjar de EU-medel som finns reserverade, för att få en lösning på problemen. Linköping kommun har sedan länge arbetat både lokalt och globalt med frågan. De har skapat kontakter och kunskap, om EU-migranternas förhållande i sina hemländer, så att de tydligare och bättre har kunnat hjälpa på plats.  Kanske det kan vara en modell att ta efter för vår kommun.

Helene Åkerlind (FP)

kommunalråd i opposition 

Kjell Helling (FP)

ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden 

 Ann-Helen Persson (C)

kommunalråd i oppositionsråd 

 Eiran Cooper (C)

ordförande i Centerstudenter Gefle

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons