Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför håller Rovdjursföreningen inte överenskommelser?

Vargfrågan är en av de mest polariserade miljö- och landsbygdsfrågorna i Sverige.

Annons

Det var också därför som landshövdingen i Uppsala län Peter Egardt fick uppdrag att bilda en Vargkommitté 2012.

I denna kommitté samlades ett antal olika intressen i syfte att försöka hitta kompromisser och överenskommelser. Målet var att få en varaktig lösning på vargproblematiken.

Och faktum var att de deltagande organisationerna hittade ett antal saker som man kunde enas om – inte allt, men ett antal delar. Diskussionerna ledde arbetet framåt och utkomsten användes som grund i det senaste riksdagsbeslutet om rovdjuren.

 

Ett av de viktigaste resultaten från Vargkommitténs arbete var att skyddsjakten skulle förenklas. Alla deltagande organisationer ansåg att detta var ett bra förslag som skulle bidra till att minska polariseringen.

 

Men efter att Peter Egardt överlämnat Vargkommitténs förslag till regeringen 2013 dröjde inte mer än någon vecka förrän bland annat Svenska Rovdjursföreningen övergav det som kommittén sagt och föreslagit. Det senaste exemplet är när Rovdjursföreningen överklagade skyddsjakten i Ockelbo/Åmot. Föreningen visar i sin överklagan en fullständig nonchalans mot de människor som berörs av vargarna i området och framförde argument som var häpnadsväckande. Man kan med fog ifrågasätta rovdjursföreningens deltagande i såväl nationella rovdjursrådet som Viltförvaltningsdelegationerna utifrån vad de skrivit i sin överklagan. Speciellt om man till detta lägger att organisationen är oerhört liten, sett till antalet medlemmar.

 

Den verkliga utkomsten från Vargkommitténs arbete blev inte överenskommelser och gemensam syn i ett antal frågor. Det blev istället att skyddsjaktsfrågorna låstes i domstolar, kostnaderna för vargförvaltningen ökade, byråkratin ökade och att polariseringen fanns kvar.

Ansvaret för att polariseringen fortsätter får tillskrivas de föreningar som väljer att överklaga alla tänkbara vargbeslut, inte de som vill att vi hittar en lösning.

 

Torbjörn Lövbom,

ordförande Svenska Jägareförbundets rovdjurråd

Johan Lundberg,

länsordförande, Jägareförbundet Gävleborg

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons