Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte avveckla världssvälten först?

Annons

I oktober får vi veta vilka som blir årets nobelpristagare.

Priserna i fysik, kemi och medicin går ju till mycket framgångsrika forskare. Många av deras forskningsresultat har varit till stor, ibland livsavgörande nytta för mänskligheten.

Tyvärr har det även funnits nobelpristagare som i god tro har lanserat mindre bra produkter. Som exempel på detta brukar man nämna Paul Müller, som 1948 fick medicinpriset för sin upptäckt av DDT.

En del av nobelpristagarna har även gjort andra mycket värdefulla insatser för mänskligheten. Ett exempel är Linus Pauling, som fick 1954 års kemipris och 1962 års fredspris. Han kämpade mot kärnvapen, något som ju var högaktuellt under Kubakrisen i början av 60-talet. När Pauling tog emot fredspriset, sade han att han helst hade velat dela det med sin hustru.

Forskningen i fysik, kemi och medicin kostar naturligt nog mycket pengar. Törs man undra, om pengarna till en del av de dyraste projekten inte skulle varit till större gagn för mänskligheten, om de hade använts för avveckling av världssvälten. Till exempel den enorma partikelacceleratorn i anläggningen Cern i Schweiz ger ju intressanta upplysningar om olika partiklar. Men kunde inte den forskningen ha fått vänta en eller ett par generationer, tills svälten i världen är avvecklad?

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons