Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte bevara originalen?

Annons

Debattens vågor har svallat kring utredningen om Strömvallens framtid och nu är samrådstiden slut. Det kan vara av intresse att titta i backspegeln på hur Gävle kommun agerat i några tidigare bevarande- frågor och vad resultatet blivit. Kan det ge någon ledning om vad som kan hända med Strömvallen?

Den gamla fängelsebyggnaden vid Hamiltongatan, numera ”Kulturhuset Lättings”, är ett tidigare exempel. Det fanns långtgående planer från Gävle kommun och Gavlegårdarna att riva och bygga bostäder. Men länsstyrelsen utfärdade en byggnadsminnesförklaring och i dag är byggnaden ett uppskattat kulturhus, som bland annat inrymmer Sveriges fängelse- museum.

En annan byggnad som stått på rivningslistan är Sjömanskyrkan, som numera fun- gerar som musikhus och som används för många sådana aktiviteter. Berggrenska gården, numera byggnadsminne, har också varit hotad av rivning. Jag tänker också på briggen Gerda, som bogserades ut och brändes upp men som ju på senare år återuppstått i form av en kopia. Hade det inte varit bättre att bevara originalet?

Strömvallens läktarbyggnad är inte bara av lokalt intresse utan unik i landet.

Tänk efter före!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons