Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ljuger Skogsindustrierna?

Annons

Skogsindustrierna, branschorgan för skogsbolagen, ljuger om virkesförrådet för att få fortsätta intensivhugga. Det hotar de sista gammelskogarna.

I sin debattartikel ”Skogen är naturens egen medicin mot klimatförändringar” (Arbetarbladet 26 maj) skriver Lotta Larson i Skogsindustrierna så här:

”På grund av det svenska skogsbrukets hållbara metoder har det så kallade virkesförrådet (alltså hur mycket skog vi har kvar) dubblerats sedan 1923.”

Man häpnar över Skogsindustriernas oerhörda fräckhet. Varje svensk kan slå upp sidan 41 i den allmänt tillgängliga Skogsstatistisk årsbok 2007 och i faktarutan läsa följande: ”Sedan 1920-talet har virkesförrådet i Sveriges skogar ökat med mer än 60 %”.

Fördubbling är ökning med 100 procent. Att kalla ”mer än 60 %” för 100 procent är inte slarv utan lögn. Varför ljuger Skogsindustrierna?

Vi gissar att man ljuger för att påverka den statliga skogspolitiken så att den ska medge en fortsatt hög avverkningstakt.

Varför bryr vi oss över huvud taget om dessa saker, som inte tycks ha något med naturvård att göra? Jo, därför att en fortsatt hög avverkningstakt kommer att drabba naturen. Norrlands inland spelar en nyckelroll för miljömålet ”Levande skogar”.

I Norrlands inland finns det i stort sett bara en sorts skog kvar som är gammal nog för att lagligen få slutavverkas, nämligen gammelskog med höga naturvärden. Övrig skog är plantager, för unga för slutavverkning.

Gammelskogen måste sättas i reservat för att miljömålet ”Levande skogar” ska kunna uppnås. Men den kalavverkas och miljömålet blir allt mer ouppnåeligt.

Anders Delin, Järbo

Sebastian Kirppu, Granberget

Viktor Säfve, Hjortkvarn

Lena Rönning, Hjortkvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons