Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska taxan höjas trots rekordvinster?

Annons

Kommunfullmäktige kommer 29 september att debattera rekordhöjningen av fjärrvärmetaxan. Vi kristdemokrater driver sen 2006 frågan om att sänka fjärrvärmetaxan med anledning av att Gävle Energi träffat ett mycket förmånligt leveransavtal med Karskär om leverans av hetvatten som innebär mycket stora kostnadsbesparingar från och med i år. Den röd-gröna majoriteten i Gävle väljer att motivera prishöjningen med att fjärrvärmepriserna i andra kommuner är högre, att Gävle Energi höjt taxan mindre än andra bolag och att bolaget annars skulle gå i konkurs! Ja, när sakargumenten inte håller tar socialdemokraterna och miljöpartiet (var finns vänstern?) till de mest fantastiska motiveringarna till att höja boendekostnaderna för alla Gävlebor. De får det att låta som att höjs inte taxan så kan inte vattenkraft- stationerna underhållas och nya kunder inte anslutas. Och de får det att låta som att Gävleborna skulle kunna köpa fjärrvärme från orter med lägre fjärrvärmepriser...

Men det mest fantasiska är att socialdemokraterna och miljöpartiet, som slagits för att minska oljebeorendet, nu gett upp kampen för att det ingångna avtalet med Karskär ska hållas. Verkligheten är den att Karskär förbundit sig att leverera hetvatten som producerats med biobränsle. Men nu skriver Wiberg och Hebert i Arbetarbladet 14 september att de ”beklagar” att avtalet inte följs och att de har förhoppningar om andra positiva lösningar. Ledningen för Korsnäs, som nu äger Karskär, har gått ut med att de även utreder möjligheten att bygga en panna som eldas med både biobränsle och sopor. Är det den lösningen som de röd-gröna nu hoppas på?

Fjärrvärmedistributionen i Gävle är ett monopol. Det innebär att Gävle Energi har ett särskilt ansvar för taxesättningen, dialogen och informationen till kunderna.

Före midsommar spreds otydlig information till Gävleborna. Hade beslut om taxehöjning tagits eller inte? Och ordföranden Wiberg, som kuppats in i stället för före detta kommunalrådet Mats Ågren, gjorde uttalande om att Gävle Energi skulle bli ett globalt energiföretag.

I stället för som Wiberg och Hebert prata om scenarier och allehanda framtida energilösningar vill Gävleborna få svar på varför taxan ska höjas trots rekordvinster och varför vänsterledningen inte säkerställer att avtalet med Karskär hålls.

Kommunfullmäktiges beslut i juni om att allmännyttan alltid ska gå före företagsnyttan innebär en skärpt styrning av bolaget Gävle Energi . Därför ser jag fram mot debatten 29 september med kommunalrådet Carina Blank, s, och ordföranden i Gävle Energi Rolf Wiberg, s, kring frågan:

På vilket sätt är det samhällsnyttigt att fortsätta att elda med olja och att genomföra en taxehöjning på 4 procent?

Lennart Sjögren,

kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons