Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska ungdomar skriva i Stig Sjödins anda?

Annons

Är litterära sällskap enbart till för pensionärer? Stig Sjödin Sällskapet  har en drive för att locka ungdomar.

Stig Sjödin Sällskapets medlemmar har hög medelålder och avsägelserna duggar tätt. Pensionen räcker inte till alla medlemskap som man vill ha kvar. Anhöriga meddelar att medlemmar gått bort och att vi har förlorat en medlem.

Är litterära sällskap enbart något för fullvuxna eller riktigt gamla människor? Nej, säger vi i Stig Sjödin Sällskapets styrelse. Vi är glada åt alla våra medlemmar. Det finns inte ett uns av åldersdiskriminering i styrelsens diskussioner. Men vi behöver fylla på med yngre medlemmar och då har vi försökt att göra en del saker för att locka ungdomar.

I Stig Sjödin Sällskapet finns nu också ett ungdomspris. Vi har beslutat oss för att dela ut detta pris igen. Det kan vara en viktig stimulans för unga författare och skribenter. Förra gången det delades ut var prissumman 5000 kronor med hjälp av ett företags generösa  bidrag. I år ser det ut att bli 3000 kronor i prissumma. Vi har sammanfattningsvis sänkt priset på medlemskap och vi har valt lyfta upp ungdomspriset i år. Och varför ska då ungdomar skriva i Stig Sjödins anda?

Jag ser med viss oro på den problematiska skrivförmåga som en del studerande visar när de efter avslutad examen lämnar gymnasiet först och sedan högskolan/universitetet. Samtidigt har det aldrig funnits så många unga skribenter eller författare som det finns idag. Författarnas skara bara växer och växer. Det är sms, mejl, Facebook, Twitter, etc.  Att skylla studenternas problematiska skrivförmåga på nya medier kan verka lockande, men det har jag inte några som helst belägg för. Dagens elevsvenska påminner annars mycket om sms och chatt. Elevsvenskan är informell, fragmentariskt, ostandardiserad och ostrukturerad, utan vare sig versaler eller punkter, ungefär som ett transkriberat talspråk.

 Med ”SMS-språket” har dagens studenter kanske fått en ny skriftlig genre, som nästan är lika informell som talspråket. Det är i sig oftast inget problem, eftersom ungdomar har lätt att byta mellan de genrer som de behärskar. Eleverna tillhör nämligen en ”zappande” generationen. De tycks ha god förmåga att snabbt byta spår. Problem blir det när ”SMS-språket” är det enda skriftspråk som en student har på sin repertoar, eller när han/hon helt saknar begrepp om vilken stil som passar i vilket sammanhang. Det har jag mött hos elever och studenter.

 Vi vill nu inspirera unga att skriva om sin hemmiljö, om Sandviken som brukssamhälle och om människorna. Precis som Stig Sjödin gjorde. Vi ser ungdomars identitetsskapande som viktigt att stödja och uppmuntra och det tror vi att ett ungdomspris gör. Gå in på Stig Sjödin Sällskapets hemsida och läs mera.

Åsa Morberg

docent och sällskapets ordförande

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons