Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför skulle det fungera nu, Svante?

Jag läser på debattsidan i Arbetarbladet 26 maj att vår landstingsdirektör slår ett slag för sitt ”lilla projekt” att omstrukturera vården i vårt län och samtidigt försöka få allmänheten att tro att Vårdförbundet inte vet vad kunskapsstyrd vård är och innebär.

Annons

Var det någon i Gävleborg som förstod vad han menade med sin artikel? Du har rätt i vissa saker, Svante! Ambulanssjukvården och vissa specialistområden inom vården har utvecklats mot en kunskapsstyrd vård, men vad händer med all annan vård?

Många av Vårdförbundets medlemmar har varit med om otaliga omstruktureringar genom åren och vad har hänt? Nedlagda sjukhus, färre vårdplatser, dålig ekonomi, färre anställda, ökad arbetsbelastning, dålig löneutveckling och sämre vård för många!

Du skriver att omorganisationen började 2006 och då säger jag: Ja, den här omorganisationen! Vem är det som säger att det kommer att fungera nu och inte vid tidigare omorganisationer?

Du pratar om förebyggande arbete som en hörnsten i den kunskapsstyrda vården. Varför är då inte en distriktssköterska, med 30 år i yrket, som arbetar dagligen med förebyggande sjukvård, värd mer än 23 000 kronor/månad i lön? Den gränslösa samverkan, var är den för våra äldre i länet som slussas runt på sjukhus, primärvård och i kommunerna? Ingen tar ansvar för den enskilda människan.

Hur kan det komma sig, i den kunskapsstyrda vården, att patienter skrivs ut från sjukhuset i Gävle (då de är färdigbehandlade) till egna hemmet, kommunernas SÄBO eller korttidsplatser och inte ens är behandlade för urinvägsinfektioner, smärtor med mera vilket gör deras livskvalitet usel? Varför fungerar inte informationsöverföringen mellan vårdgivarna? Listan kan göras lång på sånt som inte fungerar i dag.

”Ordnat införande/utmönstrande av metoder och preparat” var den tredje hörnstenen. Vet du själv vad det betyder?

Om du ska förklara landstingets vision om sjukvården i länet bör du nog skriva så att alla förstår och om man nu ska uttala sig om länets vård bör man nog veta hur den fungerar först, Svante!

Ta vara på den kompetens som finns inom vården i länet, lyssna på den och uppvärdera den så kommer vården för länets befolkning att vara mycket kunskapsinriktad i framtiden.

Niclas

kommunsjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons