Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargproblemet kan inte förklaras bort


Svar till Anders Ekholm, 1 november

Annons

Anders Ekholm, självtitulerad vargkramare tillika representant för Svenska Rovdjursföreningen, har valt att replikera på vår artikel i Arbetarbladet. Anders Ekholm må ha rätt i att antalet får ökat i Gävleborg. Att antalet får ökat i Gävleborg kan knappast på något sätt förminska vargattackerna som skett den senaste tiden.  Lika så erkänner Anders Ekholm att vargen dödar ett antal lösspringande jakthundar. Anders Eklund menar dock att de flesta jakthundar dör av andra saker såsom trafik, drunkning och vådaskott. Det är såklart beklagligt, men vi förstår inte ifall Anders Eklund vill med detta trivialisera vargattackerna? Vargattackerna blir knappast en mindre börda för jägarna? 

 Anders Eklund må ha rätt i att fåren ökar och att hundar dödas även av andra saker förutom endast av vargen. Men hur tröstar detta de bönder på landsbygden som är oroliga för vargattacker på sina får? Vi ställer oss frågande till den argumentation Anders Eklund använder sig av. Förutom att inleda sin replik med att kalla oss för populister och okunniga, verkar vargattacken mera vara en sak som enligt Anders Eklund kan bortförklaras med att antalet får ökar. Döda fåren blir inte färre bara för att fler får tillkommer.

Vi som pratat med människor på landsbygden och i Gävleborg, vet mycket väl att vargen är ett stort problem på många orter och är något som inte kan förklaras bort. I Gävleborg har vi senaste månaderna kunnat läsa om de nio fåren i Letsbo som dog på grund av en vargattack. Vi har även kunnat läsa om tidigare liknande vargattacker i Letsbo trakterna och om vargattacken på fäbodvallen Näsvall. Nu senast i helgen dödades en hundvalp av en varg i Järbo. Att vargen påverkar människorna, verksamheterna och djuren på landsbygden är det ingen tvekan om.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Adam Rydstedt (M)

distriktsordförande, MUF Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons