Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt gemensamma ansvar för vår gemensamma patient

Annons

För ett år sedan skrev vi om den påbörjade samverkan mellan den då nya Hälso- och sjukvårdsnämnden och Patientnämnden i Region Gävleborg och hur vi ville utveckla den. Nu vill vi tillsammans visa på vad samverkan kan leda till.

I vår gemensamma politiska inriktning för 2016–2019 utgår vi från en omvärld i förändring. Inom välfärden måste delaktighet och möjlighet att medverka bli en del av vardagen. I vår politiska inriktning uttalar vi tydligt att hälso- och sjukvården ska utgå från varje persons förmågor, vilja och behov, detta perspektiv är också tydligt i lag. Vi går mot en personcentrerad vård där den enskilda personen ses som medskapare i sin egen vård, med kunskaper hälso- och sjukvården ska ta tillvara och med unika behov. Detta är i realiteten en stor omläggning av den svenska hälso- och sjukvården.

Denna inställning genomsyrar Patientnämndens och Hälso- och sjukvårdsnämndens samverkan och gör den så viktig. Patientnämnden tar emot patienters synpunkter som sammanställs i statistik och fördjupade analyser. Dessa synpunkter och analyser synliggör vilka områden som hälso- och sjukvårdsnämnden behöver utveckla och förstärka. Synpunkts- och klagomålshantering är alltså en förutsättning för ett framgångsrikt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete.

För att bli konkret har samverkan tydliggjort att vården för de som har stora vårdbehov inte hänger ihop, det kan till exempel kan handla om äldre personer som har många olika vårdbehov samtidigt. Därför skapar vi nu närvårdsteam, där primärvård, slutenvård och kommunens omsorg samarbetar. Detta är bara ett exempel på hur vi arbetar för att ta bort gränser mellan verksamheterna och tydliggöra vårt gemensamma ansvar för vår gemensamma patient, oavsett vilka behov som uppstår. 

Ulrica Högberg (V)

ordförande Patientnämnden

Hannah-Karin Linck (C)

ordförande Hälso- sjukvårdsnämnden

Region Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons