Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog barnperspektivet vägen?

Annons

En svensk kvinna i 40-årsåldern, vi kan kalla henne Anna, har två barn, Kalle och Lisa som är fem och sju år gamla.

Anna är i behov av skyddat boende via Kvinnojouren, då hon under en längre tid utsatts för psykisk, fysisk och sexuell misshandel av sin före detta sambo. Anna kan inte bo på Kvinnojouren i den stad hon kommer ifrån, på grund av säkerhetsrisken. Vi på Kvinnojouren i Sandviken försöker ge Anna och hennes barn stöd och hjälp, men här uppstår ett stort problem.

Det visar sig att Anna har skulder. Detta gör att hon inte kan få ett hyreskontrakt. Hon behöver också hjälp i form av ekonomiskt bistånd, något som hennes hemkommun betalar.

Eftersom hon inte kan få ett hyreskontrakt, kan hon heller inte skriva sig i den nya kommunen och därmed föras över till de sociala myndigheterna. Sverige har alltså en Socialtjänstlag som inte fungerar för dessa kvinnor och barn.

Detta gör att kvinnan ofta flyttar tillbaka till sin hemkommun och därmed också till hot och våld, vilket naturligtvis också får stora konsekvenser för barnen.

Stannar de i den tillfälliga kommunen är deras sociala vardag nästintill tom, ingen skola, inget dagis, inga kamrater.

Åker de tillbaka till hemkommunen riskerar de att återigen hamna i den situation som de, tillsammans med sin mamma, så desperat kämpat för att ta sig ur. Konsekvenserna blir därmed störst för barnen!

Frågan vi ställer oss är: Vart tog barnperspektivet vägen?

Enligt artikel två i Barnkonventionen ska alla barn ha samma rättigheter och lika värde. Gäller inte det dessa barn, eftersom de så klart och öppet lämnas utanför? Vi kräver att regeringen agerar!

Detta måste bli ett politiskt uppdrag, då samverkan mellan kommuner är en förutsättning för att vi på ett bättre sätt ska kunna hjälpa barn och kvinnor i liknande situationer som denna.

Malin Åstrand,

Kvinnojouren i Sandviken

Lena Erixon,

styrelseledamot,

Kvinnojouren i Sandviken

Marie Frestadius,

ordförande, Kvinnojouren i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons