Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem betalar biljetten tillbaka till Sverige?

Annons

Varför har mitt barn inte rätt till sin far? Varför har jag inte rätt till min sambo? Tack vare en trevlig liten lag vill regeringen nu splittra min familj. Min sambo kommer från Angola och ska nu bli utvisad. Detta trots att jag är gravid i sjunde månaden med hans barn.

Många har talat om för mig att det ska vara så härligt att vara gravid, men det är svårt för mig att njuta av graviditeten när jag bara är ledsen och orolig för hur mitt liv kommer att förstöras. Det måste vara jobbigt även för mitt ofödda barn att ha en mor som bara gråter hela dagarna.

Enligt lagen måste alltså min sambo först återvända till An–gola för att där uppsöka svenska ambassaden och ansöka om så kallad anknytning till Sverige och sitt barn. Efter det är han välkommen att återvända till mig och sitt barn. Det låter kanske inte så hemskt, men problemet är att han får bara en flygbiljett ut ur Sverige (kostar cirka 25 000 kronor, skattepengar såklart). Vem betalar biljetten tillbaka till Sverige? Jag som tvingad och ofrivillig ensamstående mamma? Jag lär knappast ha råd att lägga undan några pengar. Eller ska han spara ihop det på ett jobb där han jobbar 12 timmar om dagen och tjänar kanske 30 dollar? Det lär ta minst fem år innan någon av oss har sparat ihop pengarna som behövs. Detta är också bara möjligt om han ens kommer in i landet. Risken är nämligen stor att militären tar honom direkt på flygplatsen i Angola. Då har jag och vårt barn förlorat honom för alltid.

Han är ju här nu, villig att ta hand om mig och vårt barn. Vi söker hela tiden jobb åt honom, men ännu utan resultat. Men vi ger inte upp.

Jag vet inte hur jag ska klara mig utan honom i mitt liv. Jag förstår inte heller varför jag ens blir tvingad att leva ett liv utan mitt barns far och min stora kärlek.

Jag har alltid varit stolt över att vara svensk, för vi tar ju hand om alla som behöver vår hjälp, eller?

Om någon kunde förklara logiken i att vi skattebetalare ska betala en dyr flygbiljett åt någon som redan är här skulle jag bli väldigt tacksam.

Alla fall måste väl behandlas individuellt, alla ärenden ser ju olika ut. Varför tas det ingen hänsyn till mig och mitt barn och vår framtid? Jag känner mig lurad av Migrationsverket här i Gävle. Jag trodde det fanns där för att hjälpa människor att få ett bättre liv, inte för att arbeta för att få dem utvisade. Anna Hellstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons