Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem styr Gävle?

På pappret ser det ut som att Gävle styrs av V, MP och S.

Annons

De vann voteringen i kommunfullmäktige med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, som lade ned sina röster i voteringen, om de viktiga kommunalrådsposterna och övriga viktiga politiska poster som nämndsordförande och kommunfullmäktiges ordförande mm, men efter det har S, V och MP åkt på bakslag efter bakslag.

På årets första kommunstyrelse fick S, V och MP ändra sina beslutsförslag efter majoritetens vilja i kommunstyrelsen. Ett ärende av mycket stor betydelse som helt lyftes bort var kommunstyrelsens ordförande delegationsrätt. Här finns det en kraftig kritik mot S över hur den förra socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden missbrukade delegationsrätten. Ett exempel är där kommunfullmäktige bestämde att inga miljoner skulle skänkas bort till Brynäs IF men kort tid efter KF tog socialdemokraten Blank ett personligt beslut om att skänka bort miljoner till hockeylaget, trots att KF sagt att det inte skulle ske. Alliansen i kommunstyrelsen konstaterade därför på kommunstyrelsen att i ett oklart parlamentariskt läge så kan inte en omfattande delegationsrätt ges till socialdemokraten som för närvarande innehar kommunstyrelseposten.

Vid det senaste kommunfullmäktige så togs de tuffaste replikskiftena mellan de olika partierna V, MP och S i de två ärenden där de rödgröna inte var överens.  Det var ett märkligt skådespel att betrakta men det ska självklart hedra Socialdemokraterna att man tog fram ärendena till KF trots att den rödgröna kommunledningen uppenbarligen är handlingsförlamad av inre konflikter.

KF i måndags avslutades också med att majoriteten i kommunfullmäktige röstade igenom att en utredning ska ske hur man ska kunna införa valfrihet för dem som berörs av insatser i omvårdnadsnämndens regi rörande daglig verksamhet, efter en motion från Måns Montell (M).

Det är uppenbarligen så att det inte finns en politisk majoritet som leder Gävle kommun. I KS så ser förhållandet ut så att S, V och MP har sex platser och Alliansen har sex platser och SD en plats. Det betyder att det inte finns någon politisk majoritet och efter det senaste KF så kan man inte betrakta S, V och MP som ett block, eftersom MP, S och V aktivt röstar emot varandra i viktiga framtidsfrågor för Gävle. Det största blocket som då finns i Gävle är Alliansen. Konsekvenserna av det politiska läget måste analyseras noga men det är mer än märkligt att S innehar posten ordförande i kommunstyrelsen när Socialdemokraterna inte representerar det största politiska blocket som styr Gävle.

Det kommer att ställa krav på både oss politiker i Alliansen som mer aktivt måste börja lägga fram skarpa politiska förslag i nämnder och styrelser och driva på politiken, och på tjänstemännen i kommunen som får fundera över om man kan göra som tidigare, utgå från att det Socialdemokraterna säger och påstår kommer att bli politik. Den politiska situationen som nu finns i Gävle liknar väldigt mycket Ljusdal under förra mandatperioden. På pappret hade S kommunalrådsposten men i verkligheten var det en helt annan majoritet som styrde Ljusdal.

Gävle saknar inte utmaningar. Vi har en skyhög arbetslöshet på grund av ett uselt företagsklimat, vi har en ekonomi som man har tappat kontrollen över genom att kommunen tillhör de 25 kommuner i Sverige som har högst kommunalskatt och tyvärr har vi skolresultat som förtjänar att förbättras. S har haft närmre 100 år på sig att försöka styra kommunen, och man har helt tappat greppet om styret av Gävle och att anpassa politiken till dagens utmaningar. Det kan ingen propagandaavdelning i världen förändra bilden av.  Det rimliga vore att Socialdemokraterna överväger att avgå från sina positioner eftersom man inte representerar en majoritet i Gävle. Det vore hederligt mot Gävleborna.

Lars Beckman (M)

kommunfullmäktigeledamot, Gävle kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons