Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ger Alliansen ett år till att förändra

Annons

Sverigedemokraternas stöd möjliggjorde att Alliansens och Moderaternas budget gick igenom i Gävle kommun. Stödet för budgeten ska ses i sammanhanget av den extremt höga andel asylsökande som kom till Sverige under 2015 och därutöver tillkommande anhöriga, där vi behöver få till en flyktingpaus. Vi har fått gehör för vårt motstånd till att ordna boende och andra samhällsresurser till personer som kommer till Sverige i syfte att tigga. Vi hade hoppats på mycket mer, men ser ändå att vissa viktiga förändringar gått i rätt riktning.

Att gå från retorik till handling har visat sig ta tid för Moderaterna, detta efter att partiet ändrat sin migrationspolitik i riksdagen och i förlängningen i Gävle kommun. Beslutet att stödja Alliansens budget bygger på det faktum att Alliansen bara innehaft styret och ordförandeposterna i ett halvår, vi ger dem nu ett år till att förändra inriktningen för Gävle kommun.

Hösten 2015 gick till historien med sin höga andel asylsökande. Under året 2015 ansökte 163 000 personer om asyl och mellan september och december sökte 114 000 personer asyl i Sverige. Gävleborg har per capita tagit emot högst andel migranter i landet. Lagen om eget boende som möjliggör för migranter att ordna eget boende, innebär för Gävle kommun att andelen migranter som flyttar till kommunen blir ännu högre.

Från och med 1 mars tvingas alla kommuner att ta emot flyktingar och att ansvaret för att ordna boende ligger på de enskilda kommunerna. Detta ger stora påfrestningar på välfärden, skapar splittringar i samhället och kommer leda till höjda skatter. Det tillskott på 500 bostäder som ska byggas om året som aviserades från Alliansen tillsammans med de rödgröna, innebär i och med den höga migrationen att vi ändå varje år bara ökar på bostadsbristen i kommunen.

 Vi förväntar oss nu av Alliansen och Moderaterna att de ligger på regeringen i frågan om att häva beslutet om att tvinga kommuner att ta emot flyktingar, att avskaffa EBO-lagen och att de ska driva en tydlig signalpolitik i migrationsfrågorna. Vi har sett förändringar som vi hoppas att Alliansen bygger vidare på. Vi kan konstatera att de rödgröna och Alliansen tagit intryck av en rad förslag som vi länge fört fram. I någon mån ser vi att Alliansen närmat sig Sverigedemokraterna i större utsträckning än de rödgröna gjort. Vi ser ett visst hopp i att Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna kan förändra på viktiga samhällsområden så som invandring, integration och välfärd.

Vi ger nu Alliansen och Moderaterna chansen att gå från retorik till handling. För det behövs mer än sex månaders innehav av ordförandeposterna i Gävle kommun varför de får vårt budgetstöd för kommande år.

 Richard Carlsson (SD)

oppositionsråd Gävle kommun

Roger Hedlund (SD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons