Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi glömmer aldrig Utøya

/
  • Utøya från vattnet. I år är det fem år sedan terrordåden i Oslo och på Utøya.

Annons

Idag minns vi de 69 personer som mördades för sina värderingar om jämlikhet och solidaritet på AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011. Idag minns vi attacken mot både de unga socialdemokraterna i Norge men också mot hela arbetarrörelsen. Idag och varje dag ska vi minnas och organisera för ett samhälle där hat aldrig föds.

Gärningsmannen som låg bakom den fruktansvärda terrorattacken beskrivs ibland som en ensam galning. Men faktum är att terrorattacken hade tydliga politiska motiv och understöds av en växande fascism i Europa och världen. Attackens syfte var att försvaga en rörelse som tror på jämlikhet, solidaritet och mångfald.

22 juli handlar förutom om att minnas om vägen framåt. När hat och misstro ökar bland människor skapas förutsättningar för mörka krafter att vinna mark. Vi kan aldrig ställa oss vid sidan av och se på när fascismen breder ut sig. För att motverka de fascistiska krafterna krävs en politik som håller ihop samhället där ett vi och de aldrig kan skapas. Därför behövs en arbetarrörelse som driver en politik som ännu tydligare fokuserar på att stoppa ojämlikheten och förändra den skeva resursfördelning som leder till motsättningar mellan människor. En politik som bygger den grundläggande tillit som behövs för att skapa en tillhörighet i samhället för alla.

Som unga socialdemokrater är vår viktigaste uppgift att organisera och samla unga som tror på jämlikhet. Ska vi skapa ett mer demokratiskt och öppet samhälle kräver det att fler engagerar sig i vår demokrati. För vi är övertygade om att det är när människor går tillsammans som vi gemensamt bygger ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle. I SSU Gävleborg gör vi det genom att ordna lokala träffar i kommunerna, gemensamma kurser och sommarläger. Vi gör det genom att värva och organisera fler. Vi gör det genom att anordna en minnesstund idag den 22 juli för att minnas, hedra och blicka framåt. För vi låter aldrig de fascistiska krafterna som mördade våra kamrater och attackerade vår rörelse vinna. Vi kommer fortsätta kampen för jämlikhet och solidaritet. Vi glömmer aldrig Utøya.

Elin Pöllä

Ordförande SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons