Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi gör allt för att undvika olyckor

/


Svar till Jörgen Lundälv om olyckor med polisbilar inblandade

Annons

Till att börja med vill Polismyndigheten beklaga sorgen till anhöriga i den tragiska olyckan i Sandviken 5 juli.

Som debattskribenten Jörgen Lundälv påpekar (Arbetarbladet 12 juli) är polisen aktiva i arbetet med nollvisionen, framförallt i det dagliga trafiksäkerhetsarbete som våra övervaknings- och kontrollinsatser innebär. En annan del av vårt trafiksäkerhetsarbete är att se till att vår egen bilkörning är säker.

Det sker bland annat både genom grund- och vidareutbildningar. Ändå sker ibland olyckor där polisfordon är inblandade. Polisen trafikerar vägarna i hela Sverige dygnet runt. Ibland måste det även ske skyndsamt och det är alltid lika beklagligt och principiellt oacceptabelt med olyckor.

Regler i Trafikförordningen samt Trafiklagstiftningen ger poliser en förutsättning för att, som utrycknings-förare och vid behov, både överträda hastighetsbestämmelser, bryta mot andra trafikregler samt påkalla fri väg och det ska ske med försiktighet. Trafikolyckor med polisfordon inblandade, där personer skadas allvarligt är ovanliga. Men när det någon gång sker, och debattskribenten refererar till några särskilt allvarliga fall, så är det alltid lika tragiskt.

Vi förstår verkligen hur debattskribenten resonerar och försöker alltid kommunicera om en olycka skett, hur den gått till, vad den berott på och hur vi ska göra allt vi kan för att det inte ska ske igen. Den kommunikationen kan vi säkert hela tiden förbättra. Men att det inte kan ske i direkt anslutning till olyckan har formella orsaker. Eventuella brott kring olyckan måste först utredas och då råder förundersökningssekretess och det gäller alla utredningar, även då polisen inte är inblandad.

Mikael Hedström

presstalesman

Polismyndigheten, region Mitt

LÄS OCKSÅ:

Jörgen Lundälv: Polisen är ett hot mot nollvisionen i trafiken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons