Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi jobbar för ett tryggt Gävle 2014

Många människor utsätts dagligen för otrygghet och våld. Det är tyvärr ingen nyhet utan ett välkänt faktum.

Annons

Ibland grundas det i främlingsfientlighet och rasism, ibland i ett ojämställt samhälle där kvinnor nedvärderas, ibland i någonting helt annat. Oavsett bakomliggande anledning så är det viktigt att ta avstånd och säga att alla har rätt att slippa otrygghet och våld. Det kanske låter alldeles självklart, men när vi ser ett hårdare klimat växa fram, ett klimat där hårdare tag blir lösningen i stället för gemenskap, då måste vi hävda självklara saker. Den otrygghet vi pratar om handlar inte om en otrygghet långt bort, som lite välgörenhet hjälper emot. Den otrygghet vi pratar om är den som finns bland oss, närvarande i vardagslivet.

I dagarna har vi fått läsa om Sofiedalskolan där ungdomar har haft svårt att se det gemensamma människovärdet hos alla. Att vi alla är olika har de klart för sig, men att vi på ett sätt är alldeles lika verkar vara svårare att förstå. Vi är alla lika mycket värda.

Det är dags att göra någonting åt de här problemen. Det är dags att börja prata om var den här frustrationen kommer ifrån och hur vi gemensamt kan ändra klimatet runt oss. Hur gräver man där man står?

Vi är ett antal förbund och organisationer som gemensamt samlas bakom parollen:

”Människovärde åt alla – otrygghet och våld åt ingen!”.

Vi bjuder härmed in alla att komma på ett öppet möte 29 september i Kulturums lokaler för att diskutera de här frågorna.

2014 vill Gävle vara kulturhuvudstad, vad sägs om att jobba för att 2014 också ha ett Gävle fritt från otrygghet och våld? Det tänker vi jobba för på olika sätt.

Kulturum, Folkuniversitetet, NBV, Kurdiska Rådet, Tidningen Sirwan, SSU och Kurdistans Kultur Centrum, genom Ellinor Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons