Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte alltid säga ”ja”

Svar till signaturen ”En som vet vad han talar om”, (Ar- betarbladet 20 januari).
Jag vill börja med att beklaga om du tycker att försäkringskassan inte stöttat dig i din rehabilitering efter din olycka. Det är verkligen tråkigt att du behövde vänta i nästan tre år på en åtgärd som visade sig vara lösningen på ditt problem.

Annons

Försäkringskassan uppgift är att svara för ersättningen till dem som på grund av sjukdom inte kan arbeta. Vi arbetar intensivt med att försöka stötta sjukskrivna tillbaka till arbete i samverkan med vården och arbetsgivaren. Det är landstinget som utifrån landstingsskatten ska utveckla och bekosta vård och behandling som svarar mot de behov människor har.Försäkringskassan tar inte ställning till om personen är sjuk eller frisk, utan om personen har arbetsförmåga kvar. Vid vissa sjukdomar kan man fortsätta att arbeta beroende på vilket arbete man har.

Läkarens roll är att ställa diagnos och att behandla patienten. De lämnar också ett utförligt underlag till försäkringskassan för beslut om eventuell sjukpenning. I underlaget framgår på vilket sätt arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom.

Det är inte möjligt att säga ”ja” i alla lägen eftersom sjukförsäkringen inte är ett bidrag. Det är en konst för försäkringskassan att förklara när försäkringen inte gäller. Sjukförsäkringen är en försäkring där vissa omständigheter måste vara vid handen för att ersättning ska kunna betalas ut. Vetskapen om att en lång sjukskrivning ofta leder till passivitet och i längden utanförskap understryker också hur viktigt det är att ingen går sjukskriven i onödan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons