Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kräver nolltolerans för vårdskador

Sedan många år finns en nolltolerans för dödsfall i biltrafiken. Och dödsfallen har minskat sedan den infördes. Vårdförbundet anser att det är hög tid att införa en nolltolerans för vårdskador. Fler ”rondeller” och ”mitträcken” behövs i den svenska vården.

Annons

Varje år skadas minst 105 000 personer i vården och så många som 3 000 dör på grund av vårdskador. Det visar Socialstyrelsens vårdskademätning som presenterades i våras. Tyvärr vet vi inte den exakta siffran, eftersom stora delar av vården är exkluderad i mätningen. Men ett vet vi – att redan 105 000 skador är 105 000 för många.

Vi gläder oss åt att intresset för frågan är stort i vårdsverige och att Patientsäkerhetsutredningens förslag om ett nytt ramverk gör det möjligt att arbeta för säker vård på ett nytt sätt. Samtidigt bekymrar vi oss över att säkerheten i vården ständigt drivs som en separat fråga. Säkerheten är en del av vården och måste kopplas ihop med verksamheten.

Det handlar om bemanning, att använda de bästa metoderna, rätt kompetens och rätt prioritering.

Hela vården – inte bara på sjukhus utan även hemsjukvård och primärvård – måste genomsyras av ett modernt och proaktivt säkerhetsarbete som är integrerat i samtliga delar av verksamheten. Och särskilt viktigt är det att säkerhetstänkandet överbrygga patienternas övergångar mellan olika enheter.

Vården är dessutom ett teamarbete, vilket ställer krav på en tydlig och öppen kommunikation mellan olika yrkesgrupper. Alla som finns i vården måste ha kunskap om vilka risker som finns och om sitt eget riskbeteende.

Med den kunskapen följer också ett personligt ansvar och vårdpersonal med riskbeteende som inte följer vårdens säkerhetsrutiner ska kunna avskiljas från verksamheten.

Vi som arbetar inom vården ska använda den kunskap som är bäst för patienten. Det kan låta som en självklarhet, men så är det tyvärr inte i dag. De rådande systemen och kulturen inom vården gör det svårt att arbeta utifrån en helhet för varje individs hälsa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons