Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste öka ambitionerna i arbetet mot hedersvåld

Annons

Alltför många ungdomar och unga vuxna, såväl tjejer som killar, har inte rätt att välja vem de älskar. Enligt Ungdomsstyrelsens studie ”Gift mot sin vilja” från 2009 upplever så många som 70 000 ungdomar i Sverige att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Detta är en helt oacceptabel inskränkning i unga människors liv.

I en kommun ledd av Alliansen måste vi öka ambitionerna i arbetet mot hedersvåld. Ett avgörande verktyg för att framgångsrikt arbeta mot hedersrelaterat våld är tillgången av bra och aktuell statistik. Gävle kommun bör snarast påbörja arbetet med att ta fram statistik över förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck i Gävle kommun. Utifrån kunskapen hur det förhåller sig i vår kommun bör sedan en handlingsplan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck tas fram under hösten.

Arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck är komplext och berör många olika offentliga och civila aktörer. Skolan, socialtjänsten, landstinget, polisen och frivilligorganisationer har alla sina roller. Det finns behov att arbeta tillsammans för att nå bättre resultat. Att ta fram ett sammanhållet program för detta arbete kan bidra till effektivare metoder, tydligare prioriteringar och bättre samordning.

 För styrelsen för Liberalerna i Gävle

John-Erik Åslund, ordförande

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons