Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste stärka integrationen i Sverige

Annons

Läget i flyktingmottagandet är ohållbart för Sverige. Över 80 000 asylsökande har anlänt de senaste månaderna, lika många som under hela 2014. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap pekar på stora påfrestningar för samhällsviktiga verksamheter. Migrationsverket kan inte längre erbjuda boenden för alla asylsökande.

 Regeringen har nu aviserat skärpningar av migrationspolitiken. Det är välkommet men inte tillräckligt. Det akuta läget kräver omedelbara insatser. 

 En orsak till det akuta läge Sverige hamnat i är att EU:s migrationssystem inte fungerar. Samarbetet inom Schengen och tillämpningen av den gemensamma asyl- och migrationspolitiken bygger på att registrering av asylsökande görs i första asylland. Det sker inte i dag, och inte heller görs någon registrering i de EU-länder som många passerar på väg mot till exempel Sverige.

 Det är därför inte rimligt att Sverige ensamt följer ett regelverk som inte fungerar när andra länder inte gör det. Sverige har i det längsta tagit ett mycket stort ansvar, men situationen har blivit för ansträngd. För att kunna hantera det ohållbara läget behöver Sverige en tillfällig paus i flyktingmottagandet.

 Därför har Moderaterna presenterat förslag om att personer som anländer till Sverige från ett annat EU-land, utan att ha registrerats på vägen genom EU, ska kunna direktavvisas vid gränsen tillbaka till annat EU-land. Det är en tillfällig åtgärd för att kunna skapa ordning och reda i flyktingmottagandet.  

Förslaget är i linje med FN:s flyktingkonvention då avvisningen ska ske till ett så kallat säkert land, såsom Danmark eller Tyskland. En sådan ordning möter heller inga hinder enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter eller EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.  

Det finns inga enkla lösningar i detta allvarliga läge. Men det är inte en ursäkt för handlingsförlamning. Det krävs ansvarstagande och en konkret politik för att möta flyktingsituationen.

Därför har Moderaterna varit tydliga med att efter migrationsuppgörelsen mellan Alliansen och regeringen behöver ytterligare steg tas. Det är positivt att nya förhandlingar nu inleds. De måste leda till att söktrycket minskar betydligt, vilket också är viktigt för att alla de många människor som redan är här ska kunna få ett bra mottagande.

Det är också nödvändigt att vi stärker integrationen i Sverige. Det kräver fler jobb, fler bostäder och en skola som rustar alla barn och unga med kunskap.

Johan Forsell (M)

migrationspolitisk talesperson  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons