Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ta ansvar för kärnavfallet

I dag kommer vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från Uppsala och Gävleborgs län att besöka SFR i Forsmark. Svensk Kärnbränslehantering, SKB, håller just nu på med en utredning av två platser som har ansetts vara särskilt lämpliga för en slutförvaring av kärnavfall.

Annons

Någon gång under nästa år kommer SKB att lägga fram ett förslag till regeringen om den plats som de anser vara säkrast för slutförvaring av kärnavfall.

När det gäller placering av ett framtida slutförvar av använt kärnbränsle är bergets kvalitet det som är avgörande. Enligt experterna ger ett sprickfattigt och torrt berg bra förutsättningar för ett slutförvar. Ett torrt berg är mycket viktigt när det handlar om ett slutförvar eftersom det finns risk att vatten för med sig radioaktiva partiklar vid ett eventuellt läckage. Vi ska inte glömma den nyligen avslöjade kärnkraftsskandalen i Tyskland. I den nedlagda saltgruvan utanför Braunschweig i mellersta Tyskland samlade man 126 000 tunnor med radioaktivt avfall som lagrats under åren 1967 till 1978. Enligt den tyska miljöministern Sigmar Gabriel säkerställdes det aldrig att vatten inte kunde tränga in i lagret.

Platsundersökningen i Forsmark har visat på ett extremt bra berg som är torrt och har mycket få sprickor. Ett mycket bra berg i kombination med erfarenhet av både underjordisk transport och hantering av radioaktivt material samt övrig kärnteknisk verksamhet är viktiga faktorer att beakta vid den slutgiltiga placeringen av slutförvaringen av kärnavfall.

Frågan är dock inte helt okontroversiell då många människor dels är emot kärnkraft men även känner en viss olust inför att ha radioaktivt avfall i sitt närområde. Detta är förstås helt berättigade synpunkter som man måste ta på allvar.

Ända sen riksdagen beslutade om byggandet av kärnkraft har vi vetat att vi kommer att ha ett avfall som ska placeras någonstans. Nu finns det teknik för hur detta kan göras på ett tryggt, säkert och ofarligt sätt. Om den vetenskapliga utredningen visar att Forsmark är den mest lämpliga platsen för att slutförvara kärnavfallet ställer vi oss positiva till det beslutet, för oss är bergets säkerhet det avgörande.

Agneta Gille,

riksdagsledamot, s, Uppsala

Sinikka Bohlin,

riksdagsledamot, s, Gävle

Tone Tingsgård,

riksdagsledamot, s, Uppsala

Roland Bäckman,

riksdagsledamot, s, Ljusdal

Mats Berglind,

riksdagsledamot, s, Enköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons