Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi minskar sjuktalen

Svar till vänsterpartisterna om sjukförsäkringen, Arbetarbladet 28 juni: Ledande vänsterpartister kritiserar regeringen för att man vill göra något åt att Sverige blivit det land som har en av de friskaste befolkningarna men i förhållande till andra länder rekordmånga och rekordlånga sjukskrivningar.

Annons

De väljer att i hårda ordalag kritisera men undviker noga att berätta om sitt alternativ. Det beror på att vänsterpartiet inte har några förslag som minskar sjuktalen utan tycks nöjda med hur det är. Inte så konstigt med tanke på att dagens situation är ett resultat av alla de år som vänsterpartiet stött en socialdemokratisk politik.

554 000 människor hade med vänsterpartiets goda minne fått stämpeln i pannan att ”du behövs inte längre. Här är din förtidspension. Vi vill inte se dig i vår arbetslöshetsstatistik.”

Alla förstår att det i längden är en ohållbar politik. Ohållbar för samhället då det leder till mycket stora kostnader och problem med utanförskap. Dessutom en katastrof för den som drabbas.

Förutom att den som förtidspensioneras döms till att leva ett liv på mycket små ekonomiska marginaler så vet vi att förtidspensionering oavsett bakomliggande diagnos leder till ökad sjuklighet och förtidig död. Sannolikt till stor del beroende på den sociala isolering och känsla av att inte behövas som följer med förtidspensioneringen. Det var läget när vänsterpartiet lämnade makten.

Ett stort antal förändringar kommer nu att ske med utgångspunkt att sätta stopp för vänsterns och socialdemokraternas utslagningsmaskin.

Vänsterpartiet väljer att kritisera rehabiliteringskedjan utifrån att det minskar trycket på arbetsgivarna att delta i rehabiliteringen.

Vänsterpartisterna kan inte ha läst förslagen eller så väljer man att medvetet misstolka regeringens politik.

För att uppsägning ska kunna ske krävs att arbetsgivaren har uppfyllt sitt rehabiliteringsansvar och gjort vad som skäligen kunnat krävas av arbetsgivaren.

Dessutom satsas 3,4 miljarder kronor på en rehabiliteringsgaranti och på en förstärkt och utökad företagshälsovård. Det är betydligt mer än vad vänsterpartiet och socialdemokraterna tyckte det var värt att satsa på aktiv arbetslivsinriktad rehabilitering.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons