Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi möjliggör ett tågstopp i Bergby

Alliansen i Gävle försöker idogt hävda att de är drivande i frågan om tågstopp i Bergby och att majoriteten prioriterar annat (Arbetarbladet 12 juni).

Annons

Vid Kommunfullmäktiges sammanträde 26 maj i år diskuterades frågan utifrån en motion som yrkade på att kommunfullmäktige skulle uttala sig positivt till att prioritera ett tågstopp i Bergby samt att förnyade kontakter tas med staten och Banverket. Motionen besvarades med att hänvisa till det svar vi fick av Banverket år 2007 om att det är svår brist på bankapacitet och att detta omöjliggör ytterligare tågstopp längs sträckan. I svaret stod också att vi är fortsatt positiva till ett tågstopp i Bergby och jobbar vidare i den riktningen. I debatten framhöll vi att Gävle kommun deltar i intresseorganisationen ”Norrtåg”. Där vi arbetar målmedvetet med att påverka planerna på dubbelspår.

I sin debattartikel 12 juni hävdar alliansen i Gävle att ”miljöpartiet röstade mot motionen”. Detta är inte sant. Ingen, varken i det socialdemokratiska partiet, vänsterpartiet eller miljöpartiet röstade emot motionen. Däremot arbetar vi på ett annat sätt än oppositionens förslag om att ”uttala sig positivt”. Vi har hela tiden arbetat med att påverka regeringen och Banverket att satsa på dubbelspåret. Vilket har betydelse inte bara för Bergby utan också skulle innebära en satsning på miljön. Det framgår med all tydlighet att den borgerliga regeringen inte drar åt samma håll i frågan. Miljöminister Andreas Carlgren, c, vill satsa 136 miljarder kronor på järnvägen men statsminister Reinfeldt, m, säger nej.

Kontentan av det hela blir att den borgerliga alliansen i Gävle lägger mycket krut på att få till stånd ett uttalande från kommunfullmäktige medan socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister jobbar vidare med att få till stånd ett dubbelspår längs ostkustbanan vilket i sin tur skulle kunna möjliggöra ytterligare tågstopp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons