Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska ta bort sanden

Utbyggnaden av Gävle Strand har nu kommit till ett skede där många börjar röra sig i stadsdelen och allt fler flyttar in. Vartefter projektet växer (etapp två är nu igång!) kommer antal människor att öka ytterligare.

Annons

Det är med glädje som vi ser att det sker. En av de stora målsättningarna med Gävle Strand har varit och fortsätter att vara att vi ska närma oss havet och återta vår möjlighet att bli en kuststad.

Vid planeringen av Gävle Strand har vi hela tiden haft med oss förutsättningen att vi ska ha en attraktiv park som en del mellan gammal och ny bebyggelse. Det är självklart väldigt viktigt att denna då blir så attraktiv som möjligt då den kommer att utgöra en entré till området och även till stora delar samlingsplats. Gensvaret från alla som redan har besökt området är stort och området håller på att bli ett omtyckt utflyktsmål.

För att skapa ytterligare vattenkontakt och marin miljö i området har kanalen med dess vattenspeglar anlagts. Den representerar ett stort värde och höjer boendekvaliteten mångdubbelt i området liksom den skapar möjlighet till ökad vattenkontakt för sporadiska och planerade besök.

Det vi däremot inte har planerat för och byggt är en badstrand i dess rätta mening i kanalen. Det har aldrig varit vår avsikt. Slänten ner mot vattenspegeln och den inbjudande sanden har anlagts för att lätt komma fram till vattenytan.

Botten i kanalen och dess profil är inte utförd med tanke på att det hela ska nyttjas som badstrand. Delen där sanden ligger är väldigt grund för att cirka nio meter ut i bassängen utan förvarning plötsligt bli drygt två meter djup. Det är i den djupa delen som båttrafik ska röra sig.

Det är således inte bara vattenkvaliteten som avgör om denna bassäng ska kunna nyttjas som badstrand. Även bottenprofilen har betydelse.

Eftersom bassängen av många ändå används som badstrand har vi beslutat att modifiera stranden. Gävle kommun och Projekt Alderholmen/Gävle Strand avser att inom kort därför ta bort delen med sand och ersätta denna med stensättning.

Vi gör den åtgärden för att ingen ska lockas till att bada av skälet att en sandremsa är anlagd.

Vi skulle gärna se att en badstrand någonstans centralt i Gävle kunde anläggas, kanske till och med inom Gävle Strand-området. Men vattenkvaliteten tillåter inte, för närvarande, att det sker, samt att ett bra läge måste hittas där alla säkerhetsmässiga aspekter kan tillgodoses. Ett ansvarstagande som måste prioriteras högt om ett bad med kommunal drift ska anläggas.

Här finns inget utrymme för kompromisser.

Under vecka 28 startar arbetena med att modifiera kanalbassängen. Bland annat byggs stranden om, bojar kommer att läggas ut för trafikreglering av båttrafik med mera.

Besök gärna Gävle Strand i sommar. Ta en paus och titta på de nya fina miljöerna, kanske fundera på att flytta hit. Titta på vår fina kanal och strosa utefter Gavleån, men välj att bada någon annanstans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons