Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi strävar alltid efter en handläggning med respekt och empati

Vi vill gärna besvara insändaren under rubriken ”Mina ord är inte värt ett ruttet lingon” (Arbetarbladet 25 augusti). Först av allt vill jag beklaga om du uppfattar det som om att dina ord inte har respekterats i dina kontakter med försäkringskassan. Handläggningen hos oss ska präglas av respekt och empati för den försäkrade, något vi alltid strävar efter att uppfylla.

Annons

Försäkringskassan tar inte ställning till om personen är sjuk eller frisk, utan om personen har arbetsförmåga kvar. Vid vissa sjukdomar kan man fortsätta att arbeta beroende på vilket arbete man har. Vid andra är det omöjligt. Läkarens roll är att ställa diagnos och att behandla patienten. De lämnar också ett utförligt underlag till Försäkringskassan för beslut om eventuell sjukpenning. I underlaget framgår på vilket sätt arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom. Försäkringskassan fattar sitt beslut med läkarintyget som viktigaste, men inte enda, informationskälla. Försäkringskassan gör alltså en mer omfattande bedömning utifrån all den information som finns i ärendet och utifrån det regelverk som finns i sjukförsäkringen. Försäkringskassan ansvarar för administrationen av socialförsäkringen, en lag som är fastställd av Sveriges riksdag.

Länsrätt, kammarrätt och slutligen regeringsrätt har möjlighet att ändra våra beslut om de anser att vi tolkat lagen fel och fattat ett felaktigt beslut. De högre rättsinstanserna har också möjlighet att fatta praxis (vägledande domar) som vi då måste rätta vår tolkning efter.

Av alla som begär ersättning från försäkringskassan så får omkring 99 procent också sin ersättning utbetald. Sjukförsäkringen betalar ut omkring 100 miljarder kronor per år, 210 000 personer är sjukskrivna och omkring 550 000 med sjuk- eller aktivitetsersättning. Det är en konst för försäkringskassan att förklara när försäkringen inte gäller. Det är inte möjligt att säga ”ja” i alla lägen eftersom sjukförsäkringen inte är ett bidrag. Det är en försäkring där vissa omständigheter måste vara vid handen för att ersättning ska kunna betalas ut.

Rehabiliteringens syfte är att möjliggöra en väg tillbaka till arbete vilket generellt sett är en väg till hälsa. Vetskapen om att en lång sjukskrivning ofta leder till passivitet och i längden utanförskap understryker också hur viktigt det är att ingen går sjukskriven i onödan.

 

Eva Alner Liljedahl,

områdeschef i Gävle

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons